Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Land races and obsolete traditional cultivars represent a cultural heritage of a region or nation, because knowledge, skills and breeding experience based on the needs, traditions, habits and cultural environment are conserved in. Land races have been domesticated from the beginning of agriculture by selection from wild ecotypes and their cultivation by farmers. Obsolete cultivars originated on the professional bases, first by aimed selection and later by crossing by breeders. All those materials raised on the historical territory of Czech Lands represent objects of our cultural identity and form an integral part of our cultural environment. Most of those land races are unknown, forgotten or missing in the present cultivar assortment. Many land races are connected with their traditional use and processing technologies. Information on old land races and their traditional use, treatment technologies including recipes will be searched in historical sources. Preferable treatment will be devoted to fruits and traditional underutilized crops including condiment and medicinal plants, which are more conservative and more characterize regions. These materials will be gathered from old orchards and collections, will be planted, cultivated and evaluated for their authenticity and other characters. The most important plantations will be proposed for conservation in the country. Gathered and evaluated material, picture publications with land race descriptions, certified methodology for conservation and management and maps of their occurrence and cultivation will be the main results. Materials will be also used to the national collection, for cultivation and demonstrations on open air musea (skansens) according to regionality and historical growing. The project will increase public awarness on domestic land races and traditional products in regions. Identity of regions and Czech Lands will be increased by presentation of traditional crops for home and foreign touristic clients. (en)
- Krajové formy a staré tradiční odrůdy plodin představují kulturní bohatství regionu a národa, neboť je v nich konzervován lidský um, dovednost a šlechtitelské znalosti vycházející z potřeb, tradic, zvyků a kulturního prostředí regionu. Krajové formy vznikaly od počátku zemědělství výběrem z planých ekotypů a jejich pěstováním farmáři v jejich domácím regionu. Staré tradiční odrůdy naopak vznikaly na profesionální bázi, zprvu cíleným výběrem a později záměrným křížením šlechtiteli. Všechny tyto materiály vzniklé na historickém území českých zemí představují objekty naší kulturní identity a nedílnou součást kulturní krajiny. Většina jich je neznámých a zapomenutých, přestože mnohé mají vlastnosti, které se v současném sortimentu nevyskytují a jsou přizpůsobené domácím klimatickým podmínkám. Mnohé krajové odrůdy jsou svázány s jejich tradičním využitím a s technologiemi zpracování. V historických pramenech budou vyhledány informace o starých odrůdách a jejich tradičním využití, a technologie jejich zpracování včetně tradičních receptur. Přednostně budou zpracovávány ovocné a tradiční okrajové plodiny včetně koření a léčivek, které jsou konzervativní a více charakterizují regiony. Tyto materiály budou shromážděny ze starých sadů a sbírek, budou vysázeny, pěstovány a zhodnoceny z hlediska jejich autenticity a vlastností. Nejcennější materiály budou navrženy ke konzervaci v krajině. Výsledkem bude shromážděný a zhodnocený materiál, obrazová publikace s popisy odrůd, certifikované metodiky konzervace a managementu a mapy tradičního výskytu a pěstování. Materiály budou využity do národní genofondové kolekce, k výsadbě/pěstování ve skanzenech a museích podle regionality – původu nebo oblasti historického pěstování. Zvýší se povědomí o domácích materiálech a tradičních výrobcích v regionech. Zvýší se identita regionů a českých zemí prostřednictvím presentace tradičních kultur pro domácí i zahraniční klientelu.
|
Title
| - Rescue and conservation of cultural heritage of historical Czech and Moravian fruit land races and other traditional and underutilized crops (en)
- Záchrana a konzervace kulturního dědictví historických českých a moravských odrůd ovoce a dalších tradičních a zapomenutých plodin
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - Land races; traditional germplasm; cultural heritage; national identity; conservation; obsolete cultivars; fruits; condiments; medicinal plants; vegetables (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - condiments
- conservation
- cultural heritage
- fruits
- medicinal plants
- national identity
- obsolete cultivars
- traditional germplasm
- Land races
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |