Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The project is focused on the global solution of the pea seeds quality for human nutrition . Obtaining the new information concerning the beneficial components of the pea seeds - resistant starch, carotenoids and vitamins in relation to the variety and their utilization in the food industry is considered to be the main aim of the proposed project. Also the changes of the pea cultivars quality during the maturity process will be studied in order to assess optimal technological maturity, content and stability of pigments, convenience of raw material for food industry- preserving, freezing and drying. On the other hand also the level of risk will be evaluated - incidence of pathogens, mycotoxins and heavy metal in the pea seeds. New knowledge will come in useful in pea breeding for food industry. (en)
- Projekt je zaměřen na komplexní řešení problematiky kvality hrachu určeného pro lidskou výživu. Záměrem je získat informace o zdraví prospěšných látkách - rezistentní škrob, karotenoidy, vitamíny v závislosti na odrůdě a ověřit možnost jejich využitívpotravinářském průmyslu. Cílem práce je i studium změn kvality v procesu dozrávání- stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straněbu de ověřena i míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při cíleném šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.
|
Title
| - Identification and evaluation of pea quality for food production. (en)
- Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - Hrách, kvalita semen, rezistentní škrob, karotenoidy, mykotoxiny, těžké kovy (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Cílem projektu bylo zlepšení nutriční hodnoty hrachu, tj. identifikace antinutričních látek (těžké kovy, mykotoxiny), identifikace a využití ve šlechtění odrůd s vyšší nutriční hodnotou (rezistentní škrob, karotenoidy). To bylo splněno, byla stanovena vhodná doba sklizně pro vyšší obsah uvedených nutričních látek. Dvě odrůdy se vyznačují nejen vyšší nutriční hodnotou, ale i rezistencí. (cs)
- The aim of this prohect was improvement of nutritional value of pea, i.e. identification of antinutritional substances (heavy metals, mycotoxins), identification and use in breeding of varieties with higher nutritional value (resistent starch, carotenoids, zinc). It was completed and the proper harvest time for higher content of the nutritional substances identified. Varieties Morris and Twinset (en)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - Hrách
- mykotoxiny
- karotenoidy
- kvalita semen
- rezistentní škrob
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |