The aim of this research project is an increased utilization of raw materials by producing wholecome foods of high nutritional quality. Nutritional problems in population segments with specific requirements, functional foods and the possibilities of the utilisation of previously neglected, including offial from food processing, will be primarily examined. Technology and engineering research will be aimed at the influence of new technologies and culinary treatment on complex food quality, at the implementation of new technologies and equipment, at the matematical modelling off operation and at the establisment of the CPTT. A part of the project is the development of methods for the evaluation of quality foods. (en)
Cílem výzkumu je vyšší zhodnocení zemědělských surovin, především domácího původu ve zdravotně nezávadných potravinách. Jde především o problematiku výživy pro skupiny populace se specifickými požadavky, funkčních potravin a možnosti využití dosud nevyuživaných surovin. K naplnění cíle se výzkum v oblasti technologií a techniky bude zabývat vlivy zpracovatelských postupů a kulinárních úprav na kvalitu potravin uplatněním nových technologii a techniky, matematickým modelovaním operací a procesů a budovaním CPTT, které slouží k poloprovoznímu ověřování nových technologií. Nedílnou součástí záměru je vývoj metod pro hodnocení kvality surovin a potravin.
Cíle byly splněny na velmi dobré úrovni. Řešením výzkumného záměru byly získány nové a kvalitní podklady pro možnost zlepšení kvality potravin. Při řešení byla získána řada poznatků. (cs)