Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the study was monitoring of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 112 samples of dairy products purchased in the Czech Republic, namely in 55 cheeses made at small-scale farms and in 57 fermented dairy products. The products were tested at the end of their shelf-life period. Neither tryptamine nor phenylethylamine was detected in the monitored samples; histamine was found only in four cheese samples containing up to 25 mg/kg. The contents of spermine and spermidine were low and did not exceed the values of 35 mg/kg. Significant amounts of tyramine, putrescine, and cadaverine occurred especially in cheeses produced from ewe’s milk or in long-term ripened cheeses. In about 10 % of the tested cheeses, total concentration of all the monitored biogenic amines and polyamines exceeded the level of 200 mg/kg, which can be considered toxicologically significant. In fermented dairy products, the tested biogenic amines occurred in relatively low amounts (generally up to 30 mg/kg) that are regarded safe for consumers´ health. (en)
- Cílem studie bylo sledování obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce a v 57 vzorcích neochucených kysaných mléčných výrobků, které byly zakoupeny v České republice. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla stanovena pomocí HPLC po předkolonové derivatizaci danzylchloridem. Ve vzorcích nebyly detekovány tryptamin a fenyletylamin; v kysaných mléčných výrobcích nebyly navíc zjištěny histamin a spermidin. V sýrech byl histamin detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné v sýrech z farmářské produkce hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla v sýrech z farmářské produkce významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. Zjištěná množství biogenních aminů byla v neochucených kysaných mléčných výrobcích poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah >=BA 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných kysaných mléčných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů.
- Cílem studie bylo sledování obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce a v 57 vzorcích neochucených kysaných mléčných výrobků, které byly zakoupeny v České republice. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Produkce biogenních aminů a polyaminů byla stanovena pomocí HPLC po předkolonové derivatizaci danzylchloridem. Ve vzorcích nebyly detekovány tryptamin a fenyletylamin; v kysaných mléčných výrobcích nebyly navíc zjištěny histamin a spermidin. V sýrech byl histamin detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné v sýrech z farmářské produkce hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla v sýrech z farmářské produkce významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. Zjištěná množství biogenních aminů byla v neochucených kysaných mléčných výrobcích poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah >=BA 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných kysaných mléčných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů. (cs)
|
Title
| - Monitoring of biogenic amines in cheeses manufactured at small-scale farms and in fermented dairy products in the Czech Republic (en)
- Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
- Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR (cs)
|
skos:prefLabel
| - Monitoring of biogenic amines in cheeses manufactured at small-scale farms and in fermented dairy products in the Czech Republic (en)
- Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
- Výskyt biogenních aminů v sýrech z farmářské produkce a vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/14:43871696!RIV15-MZE-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/14:43871696
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cheese, fermented dairy products, biogenic amines, health risk, small-scale farm (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídka sýrů a konference mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Buňková, Leona
- Lorencová, Eva
- Velichová, Helena
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |