Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo sledovat vliv přídavku sodných solí polyfosforečnanů s různou délkou řetězce na vybrané texturní parametry (tvrdost, kohezivnost a relativní lepivost) a pH modelových tavených sýrů (obsah sušiny 40 % w/w, obsah tuku v sušině 50 % w/w). Bylo použito šest sodných solí polyfosforečnanů s různou délkou řetězce (střední délka řetězce: 3–28) a pro srovnání byly zařazeny i hydrogenfosforečnan sodný a difosforečnan sodný, a to v jednotné koncentraci 3 % (w/w). Byly testovány výrobky s úpravou pH (na cílovou hodnotu 5,70 – 5,80) a také produkty bez úpravy hodnot pH. Hodnoty tvrdosti a pH vyrobených vzorků byly sledovány po 2, 9 a 30 skladování při 6°C. S prodlužující se délkou řetězce fosforečnanů tvrdost tavených sýrů rostla. Úprava pH rovněž ovlivnila texturní parametry, nicméně obecný trend zůstal nezměněn.
- Cílem práce bylo sledovat vliv přídavku sodných solí polyfosforečnanů s různou délkou řetězce na vybrané texturní parametry (tvrdost, kohezivnost a relativní lepivost) a pH modelových tavených sýrů (obsah sušiny 40 % w/w, obsah tuku v sušině 50 % w/w). Bylo použito šest sodných solí polyfosforečnanů s různou délkou řetězce (střední délka řetězce: 3–28) a pro srovnání byly zařazeny i hydrogenfosforečnan sodný a difosforečnan sodný, a to v jednotné koncentraci 3 % (w/w). Byly testovány výrobky s úpravou pH (na cílovou hodnotu 5,70 – 5,80) a také produkty bez úpravy hodnot pH. Hodnoty tvrdosti a pH vyrobených vzorků byly sledovány po 2, 9 a 30 skladování při 6°C. S prodlužující se délkou řetězce fosforečnanů tvrdost tavených sýrů rostla. Úprava pH rovněž ovlivnila texturní parametry, nicméně obecný trend zůstal nezměněn. (cs)
- Theaim of thisworkwas to observetheeffect of addition of polyphosphatesodiumsaltswithdifferentchainlength on selectedtexturalparameters (hardness, cohesiveness and relativeadhesiveness) and on pH-values of model processed cheese (dry mattercontent 40% w/w, fat content in dry matter 50% w/w). Sixsodiumsalts of polyphosphatewithdifferentchainlengthwereused (meanchainlength: 3-28); sodiumhydrogenphosphate and sodiumdiphosphatewereappliedforcomparison. Allphosphatesaltswereused in concentration 3% (w/w). Productswith pH adjustment (on targetvalue 5.70-5.80) werealsotested. Thehardnessvalues and pH of processed cheese wereobservedafter 2, 9 and 30 storagedaysat 6°C. Whenthechainlengthincreasedthehardness of processed cheese were rose. Theadjustment of pH influencedthetextureparameters; on theother hand, thegeneral trend remainedunchanged. (en)
|
Title
| - The Effect of Chain Length of Phosphate on Texture Properties of Processed Cheese (en)
- Vliv délky fosforečnanového řetězce na texturní vlastnosti tavených sýrů
- Vliv délky fosforečnanového řetězce na texturní vlastnosti tavených sýrů (cs)
|
skos:prefLabel
| - The Effect of Chain Length of Phosphate on Texture Properties of Processed Cheese (en)
- Vliv délky fosforečnanového řetězce na texturní vlastnosti tavených sýrů
- Vliv délky fosforečnanového řetězce na texturní vlastnosti tavených sýrů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/12:43868117!RIV13-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/12:43868117
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - processed cheese, polyphosphates, texture, hardness, pH (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Nagyová, Gabriela
- Kuchař, Dalibor
- Grůber, Tomáš
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |