Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In present, the grain quality is tested with a set of indirect parameters but they are not able to describe the fundamentals of assessed effects. For example the protein content in grain does not bring any information about protein fractions that are known to determine the utility of grain. The decision about grain suitability for indented processing can become uncertain when the values of tested indirect parameters are close to values required by standard. Our results demonstrated that size exclusion high performance liquid chromatography SE-HPLC analysis of wheat grain make the direct detection of protein fractions possible. The method is suitable for daily decisions about grain suitability for specific usage (production of feed, ethanol etc.). (en)
- V současné praxi se kvalita pšeničného zrna hodnotí nepřímými ukazateli, které však nepostihují podstatu hodnoceného jevu. Např. obsah dusíkatých látek v zrnu nevypovídá nic o zastoupení bílkovinných frakcí, které zásadně ovlivňuje zpracovatelské vlastnosti zrna. Zejména u vzorků s hodnotami na hranici požadavku ČSN vznikají spory o jejich vhodnosti pro zamýšlený způsob zpracování. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) analýza umožňuje přímo zjistit podíl bílkovinných frakcí, a proto by mohla být využívána pro problematické vzorky. Využitelná je také na běžné rozhodování o vhodnosti suroviny se specifickými požadavky na podíl lepkových bílkovin (výroba krmiv, ethanolu atd.).
- V současné praxi se kvalita pšeničného zrna hodnotí nepřímými ukazateli, které však nepostihují podstatu hodnoceného jevu. Např. obsah dusíkatých látek v zrnu nevypovídá nic o zastoupení bílkovinných frakcí, které zásadně ovlivňuje zpracovatelské vlastnosti zrna. Zejména u vzorků s hodnotami na hranici požadavku ČSN vznikají spory o jejich vhodnosti pro zamýšlený způsob zpracování. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) analýza umožňuje přímo zjistit podíl bílkovinných frakcí, a proto by mohla být využívána pro problematické vzorky. Využitelná je také na běžné rozhodování o vhodnosti suroviny se specifickými požadavky na podíl lepkových bílkovin (výroba krmiv, ethanolu atd.). (cs)
|
Title
| - Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna
- New possibilities in testing quality of wheat grain (en)
- Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna (cs)
|
skos:prefLabel
| - Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna
- New possibilities in testing quality of wheat grain (en)
- Nové možnosti testování kvality pšeničného zrna (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/10:63509477!RIV11-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/10:63509477
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wheat; proteins; grain quality; size exclusion HPLC (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Burešová, Iva
- Černá, Monika
- Sedláčková, Irena
- Hejdová, Alena
- Tichý, F.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |