Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Resveratrol (trans-3,5,4'-trihydroxystilben) is a polyphenol (phytoalexin) naturally found in wine and different therapeutic plants. It is a substance with an antioxidant and estrogenic effect and the ability to inhibit the growth of some tumours. Some studies mention its possible antiaggregation, neuroprotective and antiallergic effect. In the submitted pilot study the authors investigated the effect of resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) on serum lipid levels, in particular total cholesterol and liver enzymes in the laboratory rat. In the experiments healthy animals were used (fed a standard diet) as well as hypercholesterolemic animals (fed a special sugar diet) and treated animals. The investigated parameters were total cholesterol, HDL-cholesterol, aminotransferase aspartate (AST) and alanine aminotransferase (ALT). The conclusions of the investigation indicate that resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) found in red wine significantly reduce the total cholesterol l (en)
- Resveratrol (trans-3, 5, 4´-trihydroxystilben) je polyfenol (phytoalexin), který se přirozeně vyskytuje ve víně a různých léčivých rostlinách. Je to látka s prokázaným antioxidačním a estrogenním účinkem a se schopností inhibovat růst některých nádorů. Řada studií uvádí možné antiagregační, neuroprotektivní a antialergické působení. V naší pilotní studii byly sledovány účinky resveratrolu a flavonoidů (anthocyaniny, katechiny) na hladiny sérových lipidů, především celkového cholesterolu, a jaterních enzymů u laboratorního potkana. V pokuse byla použita jednak zvířata zdravá (krmena standardní dietou), dále hypercholesterolemičtí jedinci (krmeni speciální cukernou dietou) a zvířata léčená. Sledovanými parametry byly hladiny celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, aspartát aminotransferázy (AST) a alanin aminotransferázy (ALT). Závěry studie ukazují, že resveratrol a flavonoidy (anthocyaniny, katechiny) přítomné v červeném víně významně snižují hladinu celkového cholesterolu u hypercholesterolemické
|
Title
| - Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
- Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu (cs)
- Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects] (en)
|
skos:prefLabel
| - Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
- Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu (cs)
- Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects] (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16370/00:00000683!RIV/2003/MSM/163703/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16370/00:00000683
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Resveratrol - Flavonoids - Hypercholesterolemia - Antioxidative effect (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kollár, Peter
- Karpíšek, Michal
- Nečas, Jiří
- Kotolová, Hana
- Bartošíková, Lenka
- Karešová, P.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |