Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studii jsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminy lze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny divoké ošetřená vyháčkováním lze v peří skladovat při nízkých teplotách (0 °C) jen velmi krátkou dobu (1-2 dny). V případě vyšších teplot (15 °C) není skladování této zvěřiny v peří vhodné vůbec. Z důvodu nálezu vyšších koncentrací ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní lze stehenní svalovinu označit z pohledu biogenních aminů za méně kvalitní.
- Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studii jsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminy lze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny divoké ošetřená vyháčkováním lze v peří skladovat při nízkých teplotách (0 °C) jen velmi krátkou dobu (1-2 dny). V případě vyšších teplot (15 °C) není skladování této zvěřiny v peří vhodné vůbec. Z důvodu nálezu vyšších koncentrací ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní lze stehenní svalovinu označit z pohledu biogenních aminů za méně kvalitní. (cs)
- In our study, we investigated the changes in biogenic amine concentrations in the meat of mallard ducks killed in shotgun hunting and which were eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (one of possible dressing methods of feathered game after the kill) as one of the indicators of hygienic quality of meat. We set out to establish which biogenic amines can be considered as important indicators of meat quality in mallard ducks eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca, what is the optimum storage period at temperatures of 0 and 15°C for mallard duck carcasses, and we studied the differences in biogenic amine concentrations in breast and thigh muscles. The results obtained suggest that cadaverine, putrescine and tyramine may be considered the main indicators of hygienic quality of mallard duck meat as far as biogenic amines are concerned. The results obtained allow us to conclude that carcasses of unplucked mallard ducks eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (drawing) can be stored at a low temperature (0 °C) for short periods (1-2 days). The storing of unplucked mallard ducks at higher temperatures (15 °C) is completely inappropriate. (en)
|
Title
| - Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním
- Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním (cs)
- Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing (en)
|
skos:prefLabel
| - Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním
- Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním (cs)
- Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872031!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872031
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - hygienic quality; storage; drawing; wild duck; Biogenic amines (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bořilová, Gabriela
- Maršálek, Petr
- Večerek, Vladimír
- Steinhauserová, Iva
- Hutařová, Zdeňka
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |