Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ω 3 a ω 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, α-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku.
- Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ω 3 a ω 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, α-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku. (cs)
- The effect of dietary fat addition on the concentration of fatty acids in muscle of broilers was studied in the experiment. The 90 one day old chickens Ross 308 were randomly divided into six groups. They were fed by three types of feeding mixtures - BR 1, BR 2 and BR 3. For each individual group was used different kind of oils (soy, sunflower, rapeseed, flaxseed, olive and evening primrose oil). Statistically highly significant (P <= 0,001 and P <= 0,01) differences were found out practically in all the chosen fatty acids - stearic acid, oleic acid, linoleic acid, α-linolenic acid and arachidonic acid, in the breast and also in the thigh muscles. Statistically significant (P <= 0,05) difference of palmitic acid was determine only in the thigh muscle. (en)
|
Title
| - Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
- The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils (en)
- Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
- The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils (en)
- Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/09:00002181!RIV10-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/09:00002181
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - broilers; plant oils; fatty acids (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Straková, Eva
- Krejčí, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |