About: Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Neředěná kyselina mravenčí byla rovnoměrně přidávaná v množství 0,5 a 1,0 l/t silážní kukuřice. Konzervací silážované hmoty kyselinou mravenčí, zejména vyšší koncentrací, došlo v porovnání s kontrolní siláží ke snížení hodnoty titrační acidity (KVV), k redukci koncentrace kvasných kyselin, včetně kyseliny mléčné. Přídavek kyseliny mravenčí vedl také k výraznému snížení obsahu NH3-N k celkovému N, ve srovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Lze konstatovat, že aplikací kyseliny mravenčí byla potvrzena hypotéza o inhibici nežádoucí mikroflóry v průběhu fermentačního procesu ve prospěch bakterií mléčného kvašení, aniž by se provedla speciální mikrobiologická analýza. Dávka kyseliny mravenčí 1 l/t snížila ztráty sušiny (6,2 %) ve srovnání s kontrolní siláží. Přednost ošetření silážované kukuřice kyselinou mravenčí spočívá v rychlejší acidifikaci kukuřice a v celkové redukci heterofermentativní fermentace.
  • Maize was precision-chopped and ensiled in laboratory silos either without or with the manual addition of formic acid (0.5 ml/kg and 1 ml/kg). Maize ensiled without additives has a higher content of ammonia (441.60b + 24.69 mg/kg) and a lower content of lactic acid. Application of formic acid in the level of 0.5 ml/kg did not restrict fermentation process, but it increased lactic acid concentration (P<0.05), total acids production and ethanol concentration. Formic acid also reduced considerable (P<0.05) production of ammonia (308.2a + 12.68 mg/kg), and NH3-N/N total. Formic acid in the level of 1 ml/kg reduced the content of lactic acid (P<0.05), production of ammonia (289.8a + 12.68 mg/kg), and increased ethanol concentration in comparison with control silage. Formic acid additive did not affect negatively the pH resulting value in silages. The formic acid in the higher ration (1 ml/kg) had a more favourable influence on fermentation indices than lower concentrations. (en)
Title
  • Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže
  • Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže (cs)
  • Effect of the addition of different levels of formic acid on maize silage quality. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže
  • Vliv přídavku rozdílné koncentrace kyseliny mravenčí na kvalitu kukuřičné siláže (cs)
  • Effect of the addition of different levels of formic acid on maize silage quality. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:_____/03:23200013!RIV/2004/MSM/430004/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 43;52
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 633507
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:_____/03:23200013
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • maize silage; fermentation; ethanol; formic acid; in vivo OM digestibility; nutritive value (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ADE125710FA2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software