Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Non-starch polysaccharides (NSPs), (arabinoxylans and beta-glucans), a main component of cell walls of barley grain, are a limiting factor for the utilization of barley production. Arabinoxylans are formed by (1-4) beta-D-xylanopyrosyl units substituted with alpha-L-arabinofuranose. Arabinoxylans are esterified by ferulic acid. Beta-glucans are formed by beta(1-3),(1-4)-D-glucans, beta(1-4) linkages account for ca 70 %, beta(1-3) for the remaining 30 %. NSP concentration in a barley caryopsis is mainly affected by a genotype, growing environment and intensity of vegetation treatment. NSPs can be a cause of technological and economic problems encountered during brewing. However, their content can be reduced by the addition of relevant hydrolytic enzymes. On the other hand, the NSPs form a valuable component of dietary fiber that helps lower LDL cholesterol and glucose level in blood, insulin response to meal, body weight, blood pressure, risk of heart disease and colon cancer, simultaneously they alleviate the course of type II diabetes. As a prebioticum, they create an unsuitable environment for the growth of pathogenic bacterial species. Based on scientific data, the European Commission issued Regulation no. 1048/2012 authorizing a health claim of effects of beta-glucans on human health. (en)
- Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeční choroby i rakoviny tlustého střeva a zároveň zmírňuje průběh diabetu II. typu. Jako prebiotikum tvoří nevhodné prostředí pro růst patogenních rodů bakterií. Na základě vědeckých posudků vydala Evropská Komise nařízení č. 1048/2012, ve kterém schvaluje zdravotní tvrzení o pozitivním účinku beta-glukanů.
- Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeční choroby i rakoviny tlustého střeva a zároveň zmírňuje průběh diabetu II. typu. Jako prebiotikum tvoří nevhodné prostředí pro růst patogenních rodů bakterií. Na základě vědeckých posudků vydala Evropská Komise nařízení č. 1048/2012, ve kterém schvaluje zdravotní tvrzení o pozitivním účinku beta-glukanů. (cs)
|
Title
| - Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
- Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene (cs)
- Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance (en)
|
skos:prefLabel
| - Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
- Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene (cs)
- Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/14:00228511!RIV15-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/14:00228511
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Beta-glucans; Arabinoxylans; Spring barley (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Ehrenbergerová, Jaroslava
- Cerkal, Radim
- Macháň, Pavel
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |