Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutasy (SOD) byla stanovena u vzorků zrna 12 odrůd a linií ječmene jarního vypěstovaného na dvou lokalitách (Žabčice, Kroměříž). V roce 2005, 2007 a 2008 polní pokusy byly založeny na lokalitě Žabčice ve dvou systémech pěstování (s aplikací pesticidů, bez aplikace pesticidů) a na lokalitě Kroměříž bez aplikace pesticidu. Aktivita SOD byla průkazně ovlivněna odrůdami/liniemi, lokalitami, roky a jejich interakcemi. Způsob ošetření neměl statisticky významný vliv na aktivitu SOD. Významně vyšší aktivita SOD (P = 0,05) byla u bezpluché linie KM 1057 (143 U.g-1 v sušině) oproti celému souboru z obou lokalit pěstování. Naopak významně nižší aktivitu měla bezpluchá odrůda Merlin (62 U.g-1 v sušině) ve srovnání s ostatními odrůdami/liniemi. Sladovnické odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva Bojos a Tolar měly rovněž vyšší aktivitu SOD v zrnu.
- Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutasy (SOD) byla stanovena u vzorků zrna 12 odrůd a linií ječmene jarního vypěstovaného na dvou lokalitách (Žabčice, Kroměříž). V roce 2005, 2007 a 2008 polní pokusy byly založeny na lokalitě Žabčice ve dvou systémech pěstování (s aplikací pesticidů, bez aplikace pesticidů) a na lokalitě Kroměříž bez aplikace pesticidu. Aktivita SOD byla průkazně ovlivněna odrůdami/liniemi, lokalitami, roky a jejich interakcemi. Způsob ošetření neměl statisticky významný vliv na aktivitu SOD. Významně vyšší aktivita SOD (P = 0,05) byla u bezpluché linie KM 1057 (143 U.g-1 v sušině) oproti celému souboru z obou lokalit pěstování. Naopak významně nižší aktivitu měla bezpluchá odrůda Merlin (62 U.g-1 v sušině) ve srovnání s ostatními odrůdami/liniemi. Sladovnické odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva Bojos a Tolar měly rovněž vyšší aktivitu SOD v zrnu. (cs)
- Activity of antioxidant enzyme superoxide dismutase (SOD) was assessed in grain samples of 12 varieties and lines of spring barley grown in two localities (Žabčice, Kroměříž). In 2005, 2007, and 2008 field experiments were established in the locality Žabčice in two growing systems (with the application of pesticides, without application of pesticides) and in the locality Kroměříž without the application of pesticide. Activity of SOD was significantly affected by the varieties/lines, localities, years and their interactions. The treatment method did not affect the SOD activity statistically significantly. Significantly higher activity SOD (P = 0.05) was in the hull-less line KM 1057 (143 U.g-1 in the dry matter) compared to the total set from both the growing localities. On the contrary, significantly lower activity was recorded in the hull-less variety Merlin (62 U.g-1 in the dry matter) compared to the other varieties/lines. Malting varieties recommended for production of Czech Beer, Bojos and Tolar, (en)
|
Title
| - Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního
- Antioxidant activity of superoxide dismutase in spring barley grain (en)
- Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního (cs)
|
skos:prefLabel
| - Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního
- Antioxidant activity of superoxide dismutase in spring barley grain (en)
- Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/10:00152630!RIV10-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/10:00152630
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - treatment; localities; barley; superoxide dismutase (SOD); enzyme (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Kvasný průmysl : časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie = Fermentation industry - Gärungsindusrie
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Březinová Belcredi, Natálie
- Ehrenbergerová, Jaroslava
- Vaculová, Kateřina
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |