About: Posouzení vlivu teplot měření složení kravského mléka pomocí FT NIR spektroskopie     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce se zabývala vlivem rozdílných teplot vzorků mléka na výsledky měření složení mléka pomocí FT NIR spektrometru. Ke zjištění možného rozdílu bylo použito 90 vzorků syrového kravského mléka vytemperovaného ve vodní lázni na teploty 20 °C, 21 °C, 23 °C a 25 °C. Obsahy sušiny, bílkovin, tuku a laktózy byly stanoveny referenčními analýzami. Vzorky mléka byly proměřeny na přístroji FT NIR Antaris a byly snímány v režimu reflektance na integrační sféře pomocí transflektanční kyvety. Výsledky měření mléka temperovaného na teploty 21 °C a 23 °C vykazují mezi sebou vysoce průkazný rozdíl. Největší rozdíl byl zaznamenán mezi teplotou 20 °C a 25 °C. Menších variací rozdílu bylo zjištěno mezi sousedními teplotami 20 °C a 21 °C a taktéž 23 °C a 25°C. Z výsledků je zřejmé, že je nutné důsledně dodržovat teplotu vzorku shodnou s teplotou, na níž je kalibrován model FT NIR spektrometru pro danou složku.
  • Práce se zabývala vlivem rozdílných teplot vzorků mléka na výsledky měření složení mléka pomocí FT NIR spektrometru. Ke zjištění možného rozdílu bylo použito 90 vzorků syrového kravského mléka vytemperovaného ve vodní lázni na teploty 20 °C, 21 °C, 23 °C a 25 °C. Obsahy sušiny, bílkovin, tuku a laktózy byly stanoveny referenčními analýzami. Vzorky mléka byly proměřeny na přístroji FT NIR Antaris a byly snímány v režimu reflektance na integrační sféře pomocí transflektanční kyvety. Výsledky měření mléka temperovaného na teploty 21 °C a 23 °C vykazují mezi sebou vysoce průkazný rozdíl. Největší rozdíl byl zaznamenán mezi teplotou 20 °C a 25 °C. Menších variací rozdílu bylo zjištěno mezi sousedními teplotami 20 °C a 21 °C a taktéž 23 °C a 25°C. Z výsledků je zřejmé, že je nutné důsledně dodržovat teplotu vzorku shodnou s teplotou, na níž je kalibrován model FT NIR spektrometru pro danou složku. (cs)
  • NIR spectroscopy making use of a near infrared spectrum offers wide using in a food quality control. This quick method allows the measuring of numerous samples with minimal usage of chemicals. Due this fact it is also used in quantitative analyses of milk composition. In this study we observed an impact of different temperatures of cow's milk samples on measuring exactness. The milk samples were taken from separate dairy cows and immediately refrigerated to 6--8 °C. Until the analysis the samples were deposited in the refrigerator. Just before the analysis on FT NIR spectrometer they were warmed to 40 °C and then cooled down in water bath to the temperatures 20 °C, 21 °C, 23 °C and 25 °C. Afterwards the samples were measured on Petri dish in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. The spectres of samples were evaluated using calibration models for determination of solids and contents of proteins, fat and lactose. Observed measures were statistically compared within separate tempera (en)
Title
  • Posouzení vlivu teplot měření složení kravského mléka pomocí FT NIR spektroskopie
  • Appraisal of the influence of the temperature at thecomposition of cow' s milk by FT NIR spectroscopy. (en)
  • Posouzení vlivu teplot měření složení kravského mléka pomocí FT NIR spektroskopie (cs)
skos:prefLabel
  • Posouzení vlivu teplot měření složení kravského mléka pomocí FT NIR spektroskopie
  • Appraisal of the influence of the temperature at thecomposition of cow' s milk by FT NIR spectroscopy. (en)
  • Posouzení vlivu teplot měření složení kravského mléka pomocí FT NIR spektroskopie (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/07:00107780!RIV08-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 95;101
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 442628
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/07:00107780
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • near infrared spectroscopy; cow milk; chemical composition; dry matter; fat; protein; lactose (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C3B67F246875]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LV
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šustová, Květoslava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 84 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software