Description
| - Bylo získáno 45 individuálních vzorků mléka z denního nádoje dojnic holštýnského plemene skotu, které se nacházely mezi 16. až 140. dnem své I., resp. II. laktace. Byl zjišťován vliv podprůměrného (%22N%22) obsahu bílkovin (do 3,0 %) na I. resp. (do 3,2 %) na II. laktaci a nadprůměrného (%22V%22) obsahu bílkovin (nad 3,01 %) na I. resp. (nad 3,21 %) na II. laktaci na obsah základních složek mléka a jeho vybrané technologické vlastnosti. Průměrné hodnoty sledovaných složek a vlastností mléka u celého souboru byly následující: denní nádoj 30,7 kg, obsah bílkovin 3,05 %, obsah tuku 4,68 %, obsah laktózy 5,08 %, počet somatických buněk 212,6 tis/ml, koncentrace močoviny 7,95 mmol/l, bod mrznutí -0,531 °C, obsah sušiny 12,80 %, měrná hmotnost 1030 kg/m3, aktivní kyselost 6,68 pH, titrační kyselost 7,18 SH, syřitelnost 191 s. a jakost sýřeniny 2,44. Vyšší obsah bílkovin v mléce (3,37 % vs. 2,79 %) byl doprovázen vyšší hodnotou syřitelnosti (205,8 s. vs. 178,8 s.), jakostí sýřeniny (2,15 vs. 2,68), měrné hm
- Bylo získáno 45 individuálních vzorků mléka z denního nádoje dojnic holštýnského plemene skotu, které se nacházely mezi 16. až 140. dnem své I., resp. II. laktace. Byl zjišťován vliv podprůměrného (%22N%22) obsahu bílkovin (do 3,0 %) na I. resp. (do 3,2 %) na II. laktaci a nadprůměrného (%22V%22) obsahu bílkovin (nad 3,01 %) na I. resp. (nad 3,21 %) na II. laktaci na obsah základních složek mléka a jeho vybrané technologické vlastnosti. Průměrné hodnoty sledovaných složek a vlastností mléka u celého souboru byly následující: denní nádoj 30,7 kg, obsah bílkovin 3,05 %, obsah tuku 4,68 %, obsah laktózy 5,08 %, počet somatických buněk 212,6 tis/ml, koncentrace močoviny 7,95 mmol/l, bod mrznutí -0,531 °C, obsah sušiny 12,80 %, měrná hmotnost 1030 kg/m3, aktivní kyselost 6,68 pH, titrační kyselost 7,18 SH, syřitelnost 191 s. a jakost sýřeniny 2,44. Vyšší obsah bílkovin v mléce (3,37 % vs. 2,79 %) byl doprovázen vyšší hodnotou syřitelnosti (205,8 s. vs. 178,8 s.), jakostí sýřeniny (2,15 vs. 2,68), měrné hm (cs)
- Milk of 45 Holstein cows was individually sampled and analysed. The cows were first and second calvers in a various phase of lactation (16 to 140 days after calving) on the test day. The effect of a low (%22N%22) milk protein content (up to 3.0 % in the first calvers and up to 3.2% in the second calvers) and a high (%22V%22) milk protein content (above 3.01% in the first calvers and above 3.21% in the second calvers) on milk composition and milk processing quality was examined. Total mean values of the observed characteristics were as follows: Daily milk yield 30.7 kg, milk protein content 3.05 %, milk fat content 4.68 %, lactose content 5.08 %, somatic sell count 212.6 ths/ml, urea concentration 7.95 mmol/l, freezing point --0.531 °C, dry matter content 12.80 %, specific weight 1030 kg/m3, active acidity 6.68 pH, titratable acidity 7.18 °SH, coagulation time 191 s and curd firmness 2.44. Higher milk protein content (3.37 % vs. 2.79 %) was associated with significantly longer coagulation time (205.8 s vs. (en)
|