Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenu secoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologicky aktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.
- Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenu secoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologicky aktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene. (cs)
- Flax (Linum usitatissmum L.) is a traditional crop in Czech Republic. It is a known source of textile fibers and of technical oils. Flaxseed is also used in food industry as it serves as a good source of dietary fiber, phytoestrogens, carotenoids and alfa-linolenic acid in human nutrition. On the other hand, flaxseed contains also cyanogenic glycosides with antinutritional effect. This study was focused on the analyis of the phytoestrogen secoisolariciresinol, carotenoid lutein and cyanogenic glycosides (linustatin, neolinustatin, linamarin and lotaustralin) in various flax varieties. The aim of this study was also evaluation of culinary treatment (thermal effect) on the levels of these compounds and on their distribution into oil and pomace during pressing. (en)
|
Title
| - Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment (en)
- Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
- Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování (cs)
|
skos:prefLabel
| - Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment (en)
- Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
- Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22340/11:43892898!RIV12-MSM-22340___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22340/11:43892898
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - culinary treatment; cyanogenic glycosides; lutein; lignans; Flax (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Jarošová, R.
- Novotná, Hana
- Schulzová, Věra
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |