Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Hlízy brambor obsahují řadu biologicky aktivních látek s pozitivními i negativními (toxické sekundární metabolity) účinky. Mezi toxické sekundární metabolity řadíme glykoalkaloidy (GA) a nortropanové alkaloidy kalysteginy (CAL), které rostlina produkuje jako obranu před působením vnějších vlivů. Vznik těchto látek v hlízách brambor může být ovlivněn mnoha faktory (stres rostliny během pěstování, mechanické poranění při sklizni či špatné podmínky při skladování). Hladiny GA a CAL v hlízách brambor mohou být dále ovlivněny odrůdou, způsobem pěstování, lokalitou pěstování, klimatickými podmínkami a případným ošetřením hlíz brambor proti škůdcům.
- Hlízy brambor obsahují řadu biologicky aktivních látek s pozitivními i negativními (toxické sekundární metabolity) účinky. Mezi toxické sekundární metabolity řadíme glykoalkaloidy (GA) a nortropanové alkaloidy kalysteginy (CAL), které rostlina produkuje jako obranu před působením vnějších vlivů. Vznik těchto látek v hlízách brambor může být ovlivněn mnoha faktory (stres rostliny během pěstování, mechanické poranění při sklizni či špatné podmínky při skladování). Hladiny GA a CAL v hlízách brambor mohou být dále ovlivněny odrůdou, způsobem pěstování, lokalitou pěstování, klimatickými podmínkami a případným ošetřením hlíz brambor proti škůdcům. (cs)
- Potato tubers contain many biologically active compounds with positive and negative (toxic secondary metabolites) effects. Among the toxic secondary metabolites belong glycoalkaloids (GA) and nortropane alkaloids calystegines (CAL), which the plant produces as a defense against external influences. The emergence of these compounds in potato tubers may be influenced by many factors (plant stress during cultivation, harvesting mechanical injury or poor storage conditions). Levels of GA and CAL in potato tubers may be further influenced by variety, method of cultivation, cultivation location, weather conditions and possible treatment of potato tubers against pests. (en)
|
Title
| - Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
- Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny (cs)
- Toxic secondary metabolites of potatoes - factors affecting their levels (en)
|
skos:prefLabel
| - Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny
- Toxické sekundární metabolity brambor - faktory ovlivňující jejich hladiny (cs)
- Toxic secondary metabolites of potatoes - factors affecting their levels (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/14:43898206!RIV15-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/14:43898206
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Calystegines, glycoalkaloids, potatoes, U-HPLC-MS/MS (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Schulzová, Věra
- Krtková, Veronika
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |