Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Freshness of meat is an important property, thus, new methods for freshness evaluation are searched. Unfortunately, known methods are restricted, so we tried to use a quite new technique - direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight - mass spectroscopy (TOF-MS). This technique uses plasma-excited atoms of helium and components of the atmosphere; and can follow up a countless change in a meat composition. For the extraction of low molecular weight compounds, we used five different solvents. DART coupled with TOF-MS was used for analysis of extracts. Obtained mass spectra were modified and processed with principal component analysis (PCA) in order to assess the compositional differences between fresh and spoiled meat. Based on processed data, it can be concluded that DART coupled with TOF-MS seems to be applicable for evaluation of the meat freshness, as the values of fresh and old meat can be found sharply separated in scatterplot and can be distinguished. (en)
- Pro sledování čerstvosti masa byl použit vrchní šál kýty, který byl rozporcován na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřili pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy.
- Pro sledování čerstvosti masa byl použit vrchní šál kýty, který byl rozporcován na 50g kousky, které byly zabaleny do modifikované atmosféry. Pro extrakci nízkomolekulárních látek bylo použito pět různých extrakčních činidel. Extrakty se poté měřili pomocí techniky DART ve spojení s vysokorozlišovací spektrometrií TOF-MS. Data z hmotnostních spekter byla upravena a podrobena analýze hlavních komponent, z čehož byl získán rozptylový diagram komponentního skóre. Na základě výsledků můžeme říct, že DART ve spojení s TOF-MS je použitelný pro rozlišení masa v závislosti na jeho stáří při zvolení vhodných extrakčních činidel a podmínek analýzy. (cs)
|
Title
| - Evaluation of meat freshness: New possibilities (en)
- Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
- Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Evaluation of meat freshness: New possibilities (en)
- Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti.
- Sledování čerstvosti masa: Nové možnosti. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/14:43897430!RIV15-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/14:43897430
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - possibilities; New; freshness; meat; Evaluation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Rajchl, Aleš
- Škorpilová, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |