Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Infračervená spektroskopie (FTIR spektroskopie, NIR spektroskopie) v kombinaci s vícerozměrnými statistickými metodami poskytuje řadu výhod při analýze potravinářských surovin a výrobků. Je možné ji použít nejen k ověření autenticity těchto produktů, ale také ke stanovení jejich složení. V tomto případě byla infračervená spektra, ve střední oblasti infračerveného záření, využita k identifikaci přírodních a syntetických barviv ve vzorcích cukrovinek typu dropsy a roksy a ke stanovení jejich složení. Byly proto nejprve stanoveny parametry jako jsou obsah cukrů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa) a sušiny. Dále byla vytvořena rozsáhlá matice dat, která obsahovala téměř 4000 řádků a 380 sloupců. Tato matice byla zpracována třemi statistickými metodami ? Matlab, Statistika 7 a TQ Analyst. Pomocí vícerozměrných průzkumných technik bylo možné potvrdit nebo vyloučit přítomnost jednotlivých barviv. Kalibrační modely poté umožnily vyhodnotit složení cukrovinek na základě infračervených spekter ve střední oblasti infračerveného záření.
- Infračervená spektroskopie (FTIR spektroskopie, NIR spektroskopie) v kombinaci s vícerozměrnými statistickými metodami poskytuje řadu výhod při analýze potravinářských surovin a výrobků. Je možné ji použít nejen k ověření autenticity těchto produktů, ale také ke stanovení jejich složení. V tomto případě byla infračervená spektra, ve střední oblasti infračerveného záření, využita k identifikaci přírodních a syntetických barviv ve vzorcích cukrovinek typu dropsy a roksy a ke stanovení jejich složení. Byly proto nejprve stanoveny parametry jako jsou obsah cukrů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa) a sušiny. Dále byla vytvořena rozsáhlá matice dat, která obsahovala téměř 4000 řádků a 380 sloupců. Tato matice byla zpracována třemi statistickými metodami ? Matlab, Statistika 7 a TQ Analyst. Pomocí vícerozměrných průzkumných technik bylo možné potvrdit nebo vyloučit přítomnost jednotlivých barviv. Kalibrační modely poté umožnily vyhodnotit složení cukrovinek na základě infračervených spekter ve střední oblasti infračerveného záření. (cs)
- Infrared spectroscopy (FTIR spectroscopy, NIR spectroscopy) in combination with multivariate statistical method provides many advantages in the analysis of food materials and products. It can be used not only to verify the authenticity of these products , but also to determine their composition. In this case, the infrared spectrum, in the mid infrared region , used to identify the natural and synthetic dyes in samples of the type of confectionery drops and roksy and to determine their composition. Therefore, they were first established parameters such as sugars (glucose, fructose, sucrose, maltose ) and dry matter . Furthermore, a large data matrix that contained almost 4000 rows and 380 columns. This matrix was prepared by three statistical methods - Matlab , Statistics and 7 TQ Analyst . Using multivariate exploratory techniques to confirm or exclude the presence of various dyes. Calibration models then allow to evaluate the composition of confectionery based on infrared spectra in the mid infrared region . (en)
|
Title
| - Use of statistical methods in the evaluation of confectionery (en)
- Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek
- Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek (cs)
|
skos:prefLabel
| - Use of statistical methods in the evaluation of confectionery (en)
- Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek
- Využití statistických metod při hodnocení cukrovinek (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43896991!RIV14-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43896991
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - confectionery; evaluation; statistical methods (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - 60. konference chemického a procesního inženýrství
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Henke, Svatopluk
- Synytsya, Andriy
- Čopíková, Jana
- Bartošková, Pavla
- Merrelová, Jitka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemického inženýrsví
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |