Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, které v důsledku toho uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmy. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmě masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě této hypotézy byla proto vyvinuta metoda na rozlišení čerstvého masa od zmraženého/rozmraženého. Dalším cílem studie bylo porovnat aktivitu mitochondriálního enzymu akonitázy u kuřecích prsou a stehen skladovaných při různých podmínkách. Navzdory teorii byl enzym nalezen i v exsudátu masa čerstvého, nicméně ve srovnání s hodnotou aktivity akonitázy u masa rozmraženého byly rozdíly významné; aktivita akonitázy je u rozmraženého masa výrazně vyšší. Navíc bylo zjištěno, že aktivita enzymu se liší i v závislosti na měřené části kuřecího JUT.
- Krystalky ledu, které vznikají v průběhu zmražení masa, poškozují buněčné membrány a buněčné organely, které v důsledku toho uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmy. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmě masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě této hypotézy byla proto vyvinuta metoda na rozlišení čerstvého masa od zmraženého/rozmraženého. Dalším cílem studie bylo porovnat aktivitu mitochondriálního enzymu akonitázy u kuřecích prsou a stehen skladovaných při různých podmínkách. Navzdory teorii byl enzym nalezen i v exsudátu masa čerstvého, nicméně ve srovnání s hodnotou aktivity akonitázy u masa rozmraženého byly rozdíly významné; aktivita akonitázy je u rozmraženého masa výrazně vyšší. Navíc bylo zjištěno, že aktivita enzymu se liší i v závislosti na měřené části kuřecího JUT. (cs)
- Ice crystals that are formed during freezing of meat disrupt cell membranes and organelles, which lead to the release of mitochondrial enzymes into sarcoplasm. The occurrence of these enzymes in meat sarcoplasm may therefore indicate previous freezing. Based on this hypothesis, a method for distinguishing fresh and frozen/thawed meat was developed. Despite this theory, enzyme activity was also found in the exudate from fresh meat, although in much lower concentrations than in the exudate from thawed meat. Another aim of the study was to compare the aconitase activity in chicken breasts and thighs stored under different conditions. Results showed different values of the aconitase activity according to the given part of chicken carcass. (en)
|
Title
| - Differentiation between fresh and thawed chicken meat by the use of aconitase (en)
- Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy
- Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy (cs)
|
skos:prefLabel
| - Differentiation between fresh and thawed chicken meat by the use of aconitase (en)
- Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy
- Odlišení čerstvého kuřecího masa od rozmraženého pomocí akonitázy (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/13:43895219!RIV14-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/13:43895219
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - aconitase, freezing, chicken meat (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pipek, Petr
- Rohlík, Bo-Anne
- Šimoniová, Anna
- Škorpilová, Tereza
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |