Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to prepare microcapsules containing commercial probiotic microorganisms Lactobacillus casei Lafti L-26 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 using emulsive encapsulation and milk protein matrix. Microcapsules were characterized in terms of size and protective effect against the conditions of the human gastrointestinal tract. The successful formation of microcapsules was confirmed using fluorescence in situ hybridization. Tested was also the behavior of ncapsulated and nonencapsulated probiotics in a simulated human gastrointestinal tract (stomach and small intestine). Microcapsules showed a protective effect against low pH, bile salts and pancreatic juices. (en)
- Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace. Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení průměrné velikosti mikrokapslí při frekvenci otáčení míchadla 1200 min1 z 192,9 +- 24,3 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Při porovnání životaschopnosti enkapsulovaných a neenkapsulovaných buněk v simulovaném prostředí gastrointestinálního traktu byl prokázán ochranný účinek mikrokapslí vůči nízkému pH, obsahu žlučových solí a trávicím enzymům. U enkapsulovaných buněk došlo k poklesu denzity přibližně o dva řády, u neenkapsulovaných o čtyři řády.
- Důležité kriterium pro aplikaci probiotických mikroorganismů je jejich odolnost vůči podmínkám trávicího traktu člověka. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti probiotických mikroorganismů při průchodu trávicím traktem člověka je emulzní enkapsulace. Hlavním cílem práce bylo připravit mikrokapsle s obsahem komerčních probiotických mikroorganismů Lactobacillus casei LAFTI L26 a Bifidobacterium lactis BB12 s využitím mléčné kaseinové matrice. Mikrokapsle byly charakterizovány z hlediska velikosti a ochranného účinku vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Úspěšnost enkapsulace byla potvrzena fluorescenční hybridizací in situ. Dále byl prokázán pozitivní vliv zvýšené rychlosti míchání a přídavku 0,5 % hm. lecithinu na zmenšení velikosti mikrokapslí. Při zvýšení frekvence otáčení míchadla z 500 min-1 na 1200 min-1 došlo ke zmenšení průměrné velikosti mikrokapslí s přídavkem 0,5 % hm. lecithinu ze 78,5 +- 2,7 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Přídavek 0,5 % hm. lecithinu vedl ke snížení průměrné velikosti mikrokapslí při frekvenci otáčení míchadla 1200 min1 z 192,9 +- 24,3 ?m na 38,8 +- 3,2 ?m. Při porovnání životaschopnosti enkapsulovaných a neenkapsulovaných buněk v simulovaném prostředí gastrointestinálního traktu byl prokázán ochranný účinek mikrokapslí vůči nízkému pH, obsahu žlučových solí a trávicím enzymům. U enkapsulovaných buněk došlo k poklesu denzity přibližně o dva řády, u neenkapsulovaných o čtyři řády. (cs)
|
Title
| - Encapsulation of probiotics microorganisms. (en)
- Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
- Enkapsulace probiotických mikroorganismů. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Encapsulation of probiotics microorganisms. (en)
- Enkapsulace probiotických mikroorganismů.
- Enkapsulace probiotických mikroorganismů. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894779!RIV13-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894779
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - encapsulation, probiotic microorganisms (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Horáčková, Šárka
- Plocková, Milada
- Lisová, Ivana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |