Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Znalost poměru bílkovinných frakcí a jejich složení má význam jak pro nutriční tak i pro technologickou kvalitu obilovin. V rámci experimentu byl proměřen soubor pšeničných mouk z různých pěstitelských oblastí, dále ječná, žitná mouka a jejich směsi. Obsah dusíkatých látek v jednotlivých separovaných frakcích byl stanoven podle Kjeldahla. U souboru mouk byly stanoveny základní kvalitativní parametry (obsah N-látek, Zeleny test, retenční kapacita, mokrý lepek, gluten index). Viskoelastické vlastnosti lepkových bílkovin byly zjištěny na farinografu a extenzografu (vaznost mouky, stabilita těsta, pokles konzistence, tažnost a odpor těsta). Ke sledování obsahu a kvality obilných bílkovin a jejich frakcí byla využita také infračervená spektrometrie. Byly vyhodnoceny vztahy mezi skladbou bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky.
- Znalost poměru bílkovinných frakcí a jejich složení má význam jak pro nutriční tak i pro technologickou kvalitu obilovin. V rámci experimentu byl proměřen soubor pšeničných mouk z různých pěstitelských oblastí, dále ječná, žitná mouka a jejich směsi. Obsah dusíkatých látek v jednotlivých separovaných frakcích byl stanoven podle Kjeldahla. U souboru mouk byly stanoveny základní kvalitativní parametry (obsah N-látek, Zeleny test, retenční kapacita, mokrý lepek, gluten index). Viskoelastické vlastnosti lepkových bílkovin byly zjištěny na farinografu a extenzografu (vaznost mouky, stabilita těsta, pokles konzistence, tažnost a odpor těsta). Ke sledování obsahu a kvality obilných bílkovin a jejich frakcí byla využita také infračervená spektrometrie. Byly vyhodnoceny vztahy mezi skladbou bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky. (cs)
- The several ways are possible to use for characterisation of cereal protein composition. Albumins are soluble in water, globulins are soluble in salt solution, gliadins are soluble in aqueous ethanol solution, and glutelins are soluble in diluted solutions of acid or alkali. The composition and proportion of protein fractions influence on nutritive and technological quality of cereals. The samples of wheat flours (from different specified regions), barley flour, rye flour, and their mixtures were analyzed. Nitrogen content in separating fractions was measured by using the Kjeldahl method. The qualitative parameters (nitrogen content, Zeleny test, wet gluten, gluten index, solvent retention capacity) were determined in analyzed flours. Visco-elastic properties of gluten protein were determined on farinograph and extensograph. The infrared spectrometry was used to determine the content and quality of cereal proteins also. The relationships between composition and bakery quality of flours were evaluated. (en)
|
Title
| - Relations between cereal protein composition and bakery flour quality parameters (en)
- Vztahy mezi složením obilných bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky
- Vztahy mezi složením obilných bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky (cs)
|
skos:prefLabel
| - Relations between cereal protein composition and bakery flour quality parameters (en)
- Vztahy mezi složením obilných bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky
- Vztahy mezi složením obilných bílkovin a ukazateli pekařské kvality mouky (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/11:43892872!RIV12-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/11:43892872
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - breadmaking; flour quality; cereal protein fractionation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Honců, Iva
- Krejčířová, Lucie
- Sluková, Marcela
- Velebná, Nikoleta
- Poplanuchová, Martina
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |