About: Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraci v argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečně oxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů.
  • Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraci v argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečně oxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů. (cs)
  • The aim of this study was to investigate the influence of oxidation degree on the range of double bond cis-trans isomerisation and polymerisation of unsaturated fatty acids in sunflower oil. During the long-term storage in coolness the oil was repeatedly exposed to heat induced isomerisation in an argon atmosphere. The growth of the content of individual trans fatty acid isomers and polymers was monitored in the dependancy on peroxide value, conjugated dien content and oxidation stability of oil before the isomerisation. It was found, that the degree of heat induced cis-trans isomerisation and polymerisation increased with rising oxidation degree of unsaturated fatty acids in oil and the more advanced oxidation stage before oil heating, the faster the trans fatty acid and polymer formation. Therefore a partially oxidated oils present a raw material of poor quality for refining, especially for deodorisation heating and the thermal treatment of foods. (en)
Title
  • Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
  • The impact of oxidation on cis-trans isomerisation and polymerisation of fatty acids in sunflower oil. (en)
  • Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
  • The impact of oxidation on cis-trans isomerisation and polymerisation of fatty acids in sunflower oil. (en)
  • Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024200!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296218
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024200
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cis-trans isomerisation; polymerisation; trans fatty acids; peroxide value; oxidation stability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [479CA00F9F69]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Želazná Ruda
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nelahozeves
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filip, Vladimír
  • Šmidrkal, Jan
  • Cihelková, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • UNILEVER ČR, spol. s r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-75-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software