Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin.
- Cílem této práce bylo sledovat vliv zdroje uhlíku a teploty kultivace na zastoupení mastných kyselin (MK) u tří kmenů bakterií rodu Rhodococcus (R. erythropolis CCM 2595 DcatR, R. erythropolis CCM 2595 pSRK 21 phe, R. erythropolis CCM 2595). Kultivace mikroorganismů probíhala v minerálním médiu s fenolem (toxický zdroj uhlíku a energie) o koncentraci 0,3 g/l, 0,7 g/l a se sukcinátem o koncentraci 10 g/l při teplotách 15 °C, 20 °C a 30 °C. Izolace MK byla provedena z lyofilizátu buněk. Mastné kyseliny byly derivatizovány na příslušné methylestery a analyzovány pomocí GC-MS. V přítomnosti toxického substrátu (fenol 0,3 nebo 0,7 g/l) byl zjištěn vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve srovnání s kontrolním sukcinátem. Změny způsobené přítomností toxického substrátu byly zjištěny i v případě kyselin s hydroxy-skupinou a kyselin s rozvětveným řetězcem. Vlivem kultivační teploty došlo ke změně poměru nasycených/nenasycených mastných kyselin. (cs)
- The aim of the study was to evaluate the impact of toxic substrate (phenol) and cultivation temperature on fatty acids composition in cell envelope of Rhodococcus erythropolis. Bacterial cells were cultivated in mineral medium with phenol (0.3 or 0.7 g/l) or succinate (10 g/l) at 15, 20 or 30°C. Fatty acids were isolated from lyophilized cells and analysed as methyl esters by GC-MS. Phenol treatment caused changes in the distribution of saturated, hydroxy and branched fatty acids. The cultivation temperature has a significant influence on sut//unsut ratio. (en)
|
Title
| - Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
- Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria (en)
- Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin
- Influence of cultivation condition on fatty acid composition in cell envelope of phenol degrading bacteria (en)
- Vliv kultivačních podmínek na zastoupení mastných kyselin v obalových vrstvách degradérů aromatických sloučenin (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00023754!RIV11-MPO-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B08062), P(FT-TA3/063), P(FT-TA3/077), Z(MSM6046137307)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00023754
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - fatty acids; GC-MS; phenol; bioremediation; cell membrane; toxic compound tolerance (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pospíšilová, Dagmar
- Schreiberová, Olga
- Krulikovská, Tereza
- Masák, Jan
- Čejková, Alena
- Polová, Miriam
- Schejbalová, Petra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |