Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Zesítění škrobu posiluje intermolekulární vazby zavedením kovalentních vazeb jako doplnění přirozených intermolekulárních vodíkových můstků. Zesítění zamezuje bobtnání zrn, snižuje viskozitu při vaření a snižuje stabilitu zmazovatělého zrna škrobu. Zesítěný škrob poskytuje stabilní, vysoceviskózní pasty, které mohou být vystaveny vysoké teplotě, vysoké střižné síle nebo nízkému pH. Acetylovaný škrobový adipát (ADA) je obvykle používán jako stabilizátor nebo zahušťovadlo, prostředek k rozpouštění, k enkapsulaci či jako nosič, prostředek k řízení vlhkosti, modifikátor chutí a vůní, prostředek k úpravě textury, prostředek zabraňující slepování, prostředek umožňující manipulaci s materiálem, zpevňující prostředek. Mnohé potravinářské firmy vyvíjejí suché směsi, které jsou k těmto účelům využívány. Identifikace některých vlastností škrobu používaných v těchto směsích může být zajímavá pro konkurenční firmu či celní laboratoře. K určení původu ADA je nezbytné znát nejprve velikostní rozdělení. Výzkumná p (cs)
- Cross-linking of starch reinforces the intermolecular binding by introducing covalent bonds to supplement natural intermolecular hydrogen bonds. Cross-linking restricts granule swelling, decreases peak viscosity on cooking, and increases the stability of the gelatinized granule. Cross-linked starch provides a stable, high viscosity paste that may be subject to high temperature, high shear, or low pH. Acetylated distarch adipate (ADA) is usually used as a stabilizer or a thickener, a solvent/carrier/encapsulating agent, a moisture control agent, flavours and flavour modifiers, a texturizer, a release/antistick agent, a material handling aid, a firming agent etc. Many food firms develop dry mixtures which are applied for these purposes. Identification of some properties of the starch used in these mixtures can be interesting for competitors or food and customs laboratories. To determine the origin of ADA, it is necessary to know size distribution in advance. The research work was aimed at particle s
- Cross-linking of starch reinforces the intermolecular binding by introducing covalent bonds to supplement natural intermolecular hydrogen bonds. Cross-linking restricts granule swelling, decreases peak viscosity on cooking, and increases the stability of the gelatinized granule. Cross-linked starch provides a stable, high viscosity paste that may be subject to high temperature, high shear, or low pH. Acetylated distarch adipate (ADA) is usually used as a stabilizer or a thickener, a solvent/carrier/encapsulating agent, a moisture control agent, flavours and flavour modifiers, a texturizer, a release/antistick agent, a material handling aid, a firming agent etc. Many food firms develop dry mixtures which are applied for these purposes. Identification of some properties of the starch used in these mixtures can be interesting for competitors or food and customs laboratories. To determine the origin of ADA, it is necessary to know size distribution in advance. The research work was aimed at particle s (en)
|
Title
| - Identification of acetylated distarch adipate in a mixture using image analysis measurement of granule sizes.
- Identification of acetylated distarch adipate in a mixture using image analysis measurement of granule sizes. (en)
- Identifikace acetylovaného škrobového adipátu ve směsi s využitím měření velikosti částic pomocí obrazové analýzy (cs)
|
skos:prefLabel
| - Identification of acetylated distarch adipate in a mixture using image analysis measurement of granule sizes.
- Identification of acetylated distarch adipate in a mixture using image analysis measurement of granule sizes. (en)
- Identifikace acetylovaného škrobového adipátu ve směsi s využitím měření velikosti částic pomocí obrazové analýzy (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/08:00021199!RIV09-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/08:00021199
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - acetylated distarch adipate, identification, image analysis, starch; particle size measurement (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Polysaccharides IV, Prague, Czech Republic, 13. 11. - 14. 11. 2008
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bubník, Zdeněk
- Šárka, Evžen
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká chemická společnost
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |