Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
- Chitin je po celulose druhým nejvíce se vyskytujícím přírodním biopolymerem. Je hlavní složkou exoskeletu bezobratlých živočichů (krabů, korýšů, měkkýšů, chobotnic), buněčných stěn hub (plísní, kvasinek, vyšších hub) a vyskytuje se i v krovkách hmyzu. Komerční chitin se získává především z odpadních produktů vzniklých při zpracování mořských živočichů. Chitosan, deacetylovaná forma chitinu, se pro své význačné vlastnosti používá v mnoha průmyslových oborech zejména v potravinářství. Chitosan je často používán jako součást potravinových doplňků a přípravků na snížení hmotnosti. Cílem této práce je analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan ve srovnáni s komerčními chitosany a chitosan laktáty. Obsahu chitosanu ve vzorcích byl stanoven na základě výsledků elementární analýzy a stanovení neutrálních cukrů pomocí GC. Stupeň deacetylace (DDA) chitosanů byl stanoven pomocí 1D UV spekter. Bylo zjištěno, že z poměru N(%)/C(%) vypočteného z hodnot elementární analýzy lze odhadnout DDA chitosanů. Na zá
- Chitin je po celulose druhým nejvíce se vyskytujícím přírodním biopolymerem. Je hlavní složkou exoskeletu bezobratlých živočichů (krabů, korýšů, měkkýšů, chobotnic), buněčných stěn hub (plísní, kvasinek, vyšších hub) a vyskytuje se i v krovkách hmyzu. Komerční chitin se získává především z odpadních produktů vzniklých při zpracování mořských živočichů. Chitosan, deacetylovaná forma chitinu, se pro své význačné vlastnosti používá v mnoha průmyslových oborech zejména v potravinářství. Chitosan je často používán jako součást potravinových doplňků a přípravků na snížení hmotnosti. Cílem této práce je analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan ve srovnáni s komerčními chitosany a chitosan laktáty. Obsahu chitosanu ve vzorcích byl stanoven na základě výsledků elementární analýzy a stanovení neutrálních cukrů pomocí GC. Stupeň deacetylace (DDA) chitosanů byl stanoven pomocí 1D UV spekter. Bylo zjištěno, že z poměru N(%)/C(%) vypočteného z hodnot elementární analýzy lze odhadnout DDA chitosanů. Na zá (cs)
|
Title
| - Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan
- Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan (cs)
- Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
|
skos:prefLabel
| - Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan
- Spektroskopická analýza potravinových doplňků obsahujících chitosan (cs)
- Spectroscopic analysis of chitosan containing food additives (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/05:00015636!RIV06-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/05:00015636
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - chitosan; potravinové doplňky (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Synytsya, Andriy
- Čopíková, Jana
- Coimbra, Manuel
- Blafková, Petra
- Barros, Antonio
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |