Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Organic methods growing bread wheat may have negative effects on the technological value, especially in the case of the crucial crude protein content. The aim of paper is to identify diferences in quality of 8 varieties recomended in conventional or organic conditions in Austria and 2 strains. Obvious effect of year on the quality, set up in statistics, was confirmed for qualitative parametres. The correlation analysis also provides similar figures. Effect of the year in a negative correlation to crude protein content (r=-0,66), whereas in a positive correlation to starch content (r=0,78) and falling number (r=0,86). Effect of the variety is represented by unclear correlation coefficients. Correlation analysis of selected qualitative parametrs of wheat shows an obvious relation between crude protein content and wet gluten content (r=0,93) and Zeleny - sedimentation value (r=0,82). On the other hand, starch content is in a negative correlation to crude protein content (r=-0,71), wet gluten content (r=-
- Organic methods growing bread wheat may have negative effects on the technological value, especially in the case of the crucial crude protein content. The aim of paper is to identify diferences in quality of 8 varieties recomended in conventional or organic conditions in Austria and 2 strains. Obvious effect of year on the quality, set up in statistics, was confirmed for qualitative parametres. The correlation analysis also provides similar figures. Effect of the year in a negative correlation to crude protein content (r=-0,66), whereas in a positive correlation to starch content (r=0,78) and falling number (r=0,86). Effect of the variety is represented by unclear correlation coefficients. Correlation analysis of selected qualitative parametrs of wheat shows an obvious relation between crude protein content and wet gluten content (r=0,93) and Zeleny - sedimentation value (r=0,82). On the other hand, starch content is in a negative correlation to crude protein content (r=-0,71), wet gluten content (r=- (en)
- Systém pěstování pšenice v ekologickém zemědělství má negativní efekt na technologickou jakost (především obsah hrubého proteinu). Cílem práce je identifikovat rozdíly v pekařské jakosti odrůd, které jsou doporučené pro pěstování v ekologickém nebo konvenčním pěstování v Rakousku. V roce 2006-2007 byl založen s 10 odrůdami pšenice seté maloparcelkové pokusy. Vybrané parametry pekařské jakosti byly hodnoceny pomocí NIR spektroskopie. Statisticky průkazný vliv ročníku na jakost byl jednoznačně potvrzen u jakostních ukazatelů. Vliv genotypu nebyl statisticky průkazný. Obdobné hodnoty vychází také z korelační analýzy. Vliv ročníku je v záporné korelaci k obsahu bílkovin (r = -0,66), k obsahu mokrého lepku (r=-0,46) a naopak v kladné korelaci k obsahu škrobu (r=0,78) a pádovému číslu (r=0,86). Vliv odrůdy je reprezentován statisticky neprůkaznými korelačními koeficienty. Korelační analýza ukazuje statisticky průkazný vztah mezi obsahem proteinu a mokrého lepku (r=0,93) a Zelenyho sedimentačním testem (r=0, (cs)
|
Title
| - Selection of bread wheat varieties for organic farming, baking quality being emphasized.
- Selection of bread wheat varieties for organic farming, baking quality being emphasized. (en)
- Zohlednění pekařské jakosti pšenice seté při výběru vhodných odrůd pro ekologické zemědělství. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Selection of bread wheat varieties for organic farming, baking quality being emphasized.
- Selection of bread wheat varieties for organic farming, baking quality being emphasized. (en)
- Zohlednění pekařské jakosti pšenice seté při výběru vhodných odrůd pro ekologické zemědělství. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/08:00009657!RIV09-MZE-12220___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QG50034), Z(MSM6007665806)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/08:00009657
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - bread wheat; baking quality; organic farming (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Lucrari Stiintifice : Seria Agronomie
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Capouchová, I.
- Konvalina, Petr
- Moudrý, Jan
- Šrámek, J.
- Štěrba, Zdeněk
- Zdrhová, Ivana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |