Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem příspěvku bylo, vedle zjištění úrovně jatečné hodnoty u odchovaných prasniček na základě jatečného rozboru v testaci čistokrevného potomstva prasat, dále ultrasonograficky pomocí přístrojů SONOMARK-100, resp. PIGLOG-105 v rámci platné metodiky pro provádění kontroly vlastní užitkovost, prověření možnosti predikce výšky hřbetního tuku, resp. průměrného denního přírůstku od narození a podílu svaloviny prasniček, jako prvků objektivizace při určování jejich kondičního stavu. Celkem bylo hodnoceno 54 kusů prasniček dvou plemen, a to mateřského plemene české bílé ušlechtilé a otcovského plemene bílé otcovské. Pro vyhodnocení růstu bylo využito čtyřparametrové Richardsovy funkce. V ultrazvukových přístrojích byla použita regresní funkce pro výpočet podílu svaloviny ve tvaru y = 63,870 - 0,447vt1 - 0,510vt2 + 0,128mllt. Byly stanoveny lineární regresní funkce pro přepočet ukazatelů z vlastní užitkovosti (přírůstek od narození, průměrná výška hřbetního tuku a podíl svaloviny) z hmotnosti ze dne měření n (cs)
- The objectives of the paper were to evaluate carcass value in reared gilts on the basis of carcass analysis during the station test of purebred progeny of pigs and ultrasonically with SONOMARK-100 or PIGLOG -105 instruments in the framework of valid methodology for performance testing, and to verify a possibility of prediction of backfat thickness and/or average daily weight gain since birth and lean meat content of gilts as the elements of objectification for the evaluation of their body condition. In total 54 gilts of two breeds were evaluated: the dam breed Czech Large White and the sire breed Czech Large White - sire line. Four-parameter Richards function was used for growth evaluation. The regression function y = 63.870 - 0.447bt1 - 0.510bt2 + 0.128mllt was applied in ultrasonic instruments for the calculation of lean meat content. We calculated linear regression functions for the conversion of performance testing parameters (gain from birth, average backfat thickness and lean meat content) from
- The objectives of the paper were to evaluate carcass value in reared gilts on the basis of carcass analysis during the station test of purebred progeny of pigs and ultrasonically with SONOMARK-100 or PIGLOG -105 instruments in the framework of valid methodology for performance testing, and to verify a possibility of prediction of backfat thickness and/or average daily weight gain since birth and lean meat content of gilts as the elements of objectification for the evaluation of their body condition. In total 54 gilts of two breeds were evaluated: the dam breed Czech Large White and the sire breed Czech Large White - sire line. Four-parameter Richards function was used for growth evaluation. The regression function y = 63.870 - 0.447bt1 - 0.510bt2 + 0.128mllt was applied in ultrasonic instruments for the calculation of lean meat content. We calculated linear regression functions for the conversion of performance testing parameters (gain from birth, average backfat thickness and lean meat content) from (en)
|
Title
| - The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding
- Využití parametrů vlastní užitkovosti pro selekci prasniček před zařazením do plemenitby (cs)
- The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding (en)
|
skos:prefLabel
| - The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding
- Využití parametrů vlastní užitkovosti pro selekci prasniček před zařazením do plemenitby (cs)
- The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/06:00007191!RIV07-MSM-12220___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/06:00007191
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - gilt; growth; carcass value; backfat thickness; lean meat content; body condition (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kernerová, Naděžda
- Matoušek, Václav
- Václavovský, Jiří
- Hanyková, Zuzana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |