About: Elektroimpedanční spektroskopie a její využití v chemické analýze     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo vyzkoušet možnosti aplikace málo využívané galvanostatické EIS pro měření kvantitativního složení vzorků, která je podle našeho názoru vhodnější než metoda potenciostatická. Popsanou metodikou byly úspěšně testovány i další vzorky, jako řepný cukr, sojový lecitin a kravské mléko s rozdílným obsahem tuku. Skutečnost je o to zajímavější, že tyto látky nejsou elektrochemicky aktivní. Tyto experimenty budou předmětem dalšího článku. Opakovatelnost měření je z pohledu EIS výborná. Naměřila se spektra bezprostředně po sobě ve stejném roztoku, je shoda absolutní. I po výměně roztoku za roztok ze zásobní láhve je rozdíl sotva pozorovatelný. Problém „dlouhodobé“ opakovatelnosti je dán stabilitou připravených polymerů, které se časem i pouhým stáním mění. Při kalibraci je nutno používat stejnou elektrodu, což je dáno jednak podkladovým materiálem, který se díky pórům v polymeru promítá do odezvy, a dále konkrétním uspořádáním polymeru na povrchu elektrody.
  • Cílem práce bylo vyzkoušet možnosti aplikace málo využívané galvanostatické EIS pro měření kvantitativního složení vzorků, která je podle našeho názoru vhodnější než metoda potenciostatická. Popsanou metodikou byly úspěšně testovány i další vzorky, jako řepný cukr, sojový lecitin a kravské mléko s rozdílným obsahem tuku. Skutečnost je o to zajímavější, že tyto látky nejsou elektrochemicky aktivní. Tyto experimenty budou předmětem dalšího článku. Opakovatelnost měření je z pohledu EIS výborná. Naměřila se spektra bezprostředně po sobě ve stejném roztoku, je shoda absolutní. I po výměně roztoku za roztok ze zásobní láhve je rozdíl sotva pozorovatelný. Problém „dlouhodobé“ opakovatelnosti je dán stabilitou připravených polymerů, které se časem i pouhým stáním mění. Při kalibraci je nutno používat stejnou elektrodu, což je dáno jednak podkladovým materiálem, který se díky pórům v polymeru promítá do odezvy, a dále konkrétním uspořádáním polymeru na povrchu elektrody. (cs)
  • A brief introduction to the theory of electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and its application in chemical analysis using a system of metal electrodes with chemically or electrochemically deposited a sensitive layers. Galvanostatic EIS provides an electrode response to AC perturbation as a function of AC frequency. A constant DC together with superimposed AC is applied to the electrode. The measured quantity is the AC component of the voltage induced by the applied current. A Pt electrode coated with electrochemically generated polythiophene was used for measurement of impedance spectra. Galvanostatic EIS was applied in both quantitative and qualitative chemical analysis of model samples containing inorganic ions. Different methods of impedance spectra analysis were used and compared. In quantitative evaluation of impedance spectra, three methods (local minimum shift, impedance at constant AC frequency and phase shift of local minimum) were tested. The most suitable evaluation method was the first mentioned one. The simultaneous qualitative and quantitative analyses can be monitored using the principal component analysis. The method confirmed the recognition of ions with polythiophene electrode only. (en)
Title
  • Elektroimpedanční spektroskopie a její využití v chemické analýze
  • Elektroimpedanční spektroskopie a její využití v chemické analýze (cs)
  • Electrochemical Impedance Spectroscopy and Its Application in Chemical Analysis (en)
skos:prefLabel
  • Elektroimpedanční spektroskopie a její využití v chemické analýze
  • Elektroimpedanční spektroskopie a její využití v chemické analýze (cs)
  • Electrochemical Impedance Spectroscopy and Its Application in Chemical Analysis (en)
skos:notation
  • RIV/46356088:_____/12:#0001304!RIV13-MPO-46356088
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V, Z(MSM6046137307)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 134001
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/46356088:_____/12:#0001304
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • quantitative analysis; conductive polymers; Electrochemical Impedance Spectroscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2C40E6F94BFF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické Listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 106
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kronďák, Martin
  • Tatarkovič, Michal
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000311583300009
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software