About: Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovaných v atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.
  • V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovaných v atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci. (cs)
  • The quality of fruits of 7 apple cultivars (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose and Jonagold) stored in ULO conditions (autumn 2007 - July 2008) was evaluated. Sensory evaluation, refraction and penetration measurements of observed cultivars were carried out 8 times. Flavor, flesh texture, flesh firmness, juiciness, acidity, aroma and overall taste were evaluated. Cultivars Jarka, Šampion, Golden Delicious and Jonagold obtained the best evaluation when stored in ULO atmosphere with the lowest concentration of O2+CO2 1+1 %, while cvs. Rubín, Idared and Melrose were evaluated as the best when stored in atmosphere with concentration O2+CO2 1.5+1 %. The lowest evaluation values were found in all observed cultivars with the exception of Jarka and Idared stored in the atmosphere with the highest concentrations of O2+CO2 2+1.5 %. The measurements of refraction and penetration corresponded with acidity and flesh firmness found in cultivars by sensory evaluation in almost all cases. (en)
Title
  • Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
  • Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere. (en)
  • Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry. (cs)
skos:prefLabel
  • Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
  • Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere. (en)
  • Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry. (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/09:#0000099!RIV10-MSM-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 334399
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/09:#0000099
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ULO; apples; cultivars; storage conditions (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [057A2C21B65E]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Holovousy
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • 21
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matějíček, Aleš
  • Paprštein, František
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87030-16-5
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software