Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl.
- Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin, mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických neinfekčních onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický význam mají tzv. konečné produkty pokročilé glykace (AGE, Advanced Glycation End products), lipoxidace (ALE, Advanced Lipoxidation End products) a oxidace proteinù (AOPP, Advanced Oxidation Protein Products), které představují nejdůležitější nutriční složky přítomné ve vnitřním prostředí organismu člověka v průběhu jeho celého života. V současnosti jsou považovány za nejčastější složky poškozující zdraví a zároveň představující jednu z významných příčin růstu incidence chronických nesdělných nemocí ve všech zemích, které přijaly westernizovaný životní styl. (cs)
- A growing number of in vitro/in vivo experimental and clinical studies documents that the products of nonenzymatic reactions formed during technological and culinary processing of food may play a major role in the emergence and global spreading of chronic non-infectious diseases. Evidence mainly points towards a pathogenic role for advanced glycation end products (AGE), advanced lipoxidation end products (ALE), and advanced oxidation protein products (AOPP), which represent the most important dietary compounds that accumulate within the internal milieu of an organism during the whole life span. Currently, they are often regarded as one of a row of causations having strong negative influence on the health and causative agents of chronic diseases burden in all countries, which adopt the westernized lifestyle. (en)
|
Title
| - Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
- Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? (cs)
- Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases (en)
|
skos:prefLabel
| - Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí?
- Prozánětové složky nutrice jako jedna z příčin rostoucí incidence chronických nesdělných nemocí? (cs)
- Pro-inflamatory components of nutrition as one of reasons of a growing incidence of the chronic non-communicable diseases (en)
|
skos:notation
| - RIV/00216208:11110/14:10288132!RIV15-MSM-11110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216208:11110/14:10288132
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - westernized lifestyle; processed foods; chronic disease; AOPP; ALE; AGE (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bencko, Vladimír
- Turek, Bohumil
- Šíma, Petr
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |