About: Diagnostika a terapie neurogenního měchýře u dětí     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Neurogenní měchýř u dětí je závažná dysfunkce dolních močových cest, která vzniká v důsledku vrozeného nebo získaného onemocnění míchy a míšních nervů. Je součástí vícečetného postižení a patří mezi chronické, obtížně řešitelné patologické stavy. Hlavním cílem péče o děti s neurogenním měchýřem je jednak zabránit infekcím a deterioraci funkce horních cest močových a jednak dosažení kontinence moči a stolice v pozdějším věku. K dosažení těchto cílů je nutné opakované vyšetřování, celoživotní sledování a správně načasovaná terapie. Základním vyšetřením je vedle ultrazvuku urodynamická studie a základním terapeutickým postupem čistá intermitentní katetrizace močového měchýře, event. doplněná podáváním anticholinergik. Podle posledních poznatků pediatrů a dětských urologů se doporučuje první urodynamické vyšetření pacientů s vrozenou vadou, která vede ke vzniku neurogenního měchýře, již v kojeneckém věku. Nácvik čisté intermitentní katetrizace je doporučován různě od novorozeneckého do předškolního věku, obecně je ovšem trend začít s katetrizací mnohem dříve, než bylo v sedmdesátých až devadesátých letech zvykem. Časné zavedení intermitentní katetrizace z ní jednak činí samozřejmou součást každodenní rutiny a jednak výrazně snižuje nutnost augmentace měchýře v pozdějším věku. I tak je ovšem u malé části pacientů refrakterních na konzervativní léčbu nutná operace. Nejčastěji jde o augmentaci močového měchýře, tzn. vytvoření nízkotlakého a velkokapacitního rezervoáru moči, a nebo o operace vedoucí ke zlepšení inkontinence. Některé výkony, například založení kontinentní vezikostomie, je možné indikovat i na přání pacienta.
  • Neurogenní měchýř u dětí je závažná dysfunkce dolních močových cest, která vzniká v důsledku vrozeného nebo získaného onemocnění míchy a míšních nervů. Je součástí vícečetného postižení a patří mezi chronické, obtížně řešitelné patologické stavy. Hlavním cílem péče o děti s neurogenním měchýřem je jednak zabránit infekcím a deterioraci funkce horních cest močových a jednak dosažení kontinence moči a stolice v pozdějším věku. K dosažení těchto cílů je nutné opakované vyšetřování, celoživotní sledování a správně načasovaná terapie. Základním vyšetřením je vedle ultrazvuku urodynamická studie a základním terapeutickým postupem čistá intermitentní katetrizace močového měchýře, event. doplněná podáváním anticholinergik. Podle posledních poznatků pediatrů a dětských urologů se doporučuje první urodynamické vyšetření pacientů s vrozenou vadou, která vede ke vzniku neurogenního měchýře, již v kojeneckém věku. Nácvik čisté intermitentní katetrizace je doporučován různě od novorozeneckého do předškolního věku, obecně je ovšem trend začít s katetrizací mnohem dříve, než bylo v sedmdesátých až devadesátých letech zvykem. Časné zavedení intermitentní katetrizace z ní jednak činí samozřejmou součást každodenní rutiny a jednak výrazně snižuje nutnost augmentace měchýře v pozdějším věku. I tak je ovšem u malé části pacientů refrakterních na konzervativní léčbu nutná operace. Nejčastěji jde o augmentaci močového měchýře, tzn. vytvoření nízkotlakého a velkokapacitního rezervoáru moči, a nebo o operace vedoucí ke zlepšení inkontinence. Některé výkony, například založení kontinentní vezikostomie, je možné indikovat i na přání pacienta. (cs)
  • Neurogenic bladder in children is a serious dysfunction of lower urinary tract originating due to inborn or acquired disease of spinal cord and spinal nerves. It is a part of multiple defects and belongs to chronic pathological conditions, which is difficult to solve. The chief aim in the care of children with neurogenic bladder is to prevent infections and deterioration of the function of upper urinary tract as well as to reach urinary and fecal continence at the older age. In order to reach these goals, repeated examinations are required as well as lifelong follow-up and correctly timed therapy. The basic examinations include, besides ultrasound, urodynamic studies and a clean intermittent catheterization of urinary bladder is the basic therapeutic procedure, if need be supplemented administration of anticholinergics. The recent knowledge of pediatricians and children urologists recommends the first urodynamic examination of patients with inborn defect, which is responsible for development of neurogenic bladder, as early as at the suckling age. The training of the clean intermittent catheterization is recommended differently, from the newborn to preschool age, but there is a general tendency to start with the catheterization much earlier than the practice was in the seventies to nineties. The early introduction of intermittent catheterization makes it an obvious constituent of everyday routine and it also significantly decreases the need of bladder augmentation at the older age. Even so a small part of patients which are refractory to conservative treatment the surgery becomes necessary. In most cases in is the augmentation urinary bladder, so called formation of low-pressure and large capacity urinary reservoir or a surgery resulting in improvement of incontinence. Some interventions, for instance the establishment of continent vesicostomy, may be indicated even to meet the patient’s wishes. (en)
Title
  • Diagnostika a terapie neurogenního měchýře u dětí
  • Diagnostika a terapie neurogenního měchýře u dětí (cs)
  • Diagnostics and therapy of neurogenic bladder in children (en)
skos:prefLabel
  • Diagnostika a terapie neurogenního měchýře u dětí
  • Diagnostika a terapie neurogenního měchýře u dětí (cs)
  • Diagnostics and therapy of neurogenic bladder in children (en)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/12:8896!RIV13-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MZ0FNM2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 130980
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/12:8896
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • neurogenic bladder; urodynamic examination; clean intermittent catheterization; oxybutynin; bladder augmentation; incontinence; continent vesicotomy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3660C108A011]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česko-slovenská pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kříž, Jan
  • Trachta, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0069-2328
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software