Description
| - Tradiční české pokrmy z brambor - bramborová polévka, bramborák, bramborové placky, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky a škubánky s mákem - byly pokusně připraveny dle tradiční receptury a charakterizovány z hlediska obsahu vody, popela, bílkovin, aminokyselin, tuku, cholesterolu, mastných kyselin, sacharidů, vlákniny potravy, vitaminů C, B1, B2, B6, niacinu, kyseliny pantothenové, vitaminu E, vitaminu A a beta-karotenu, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu a zinku. Výsledky jsou součástí nově připravované České databáze složení potravin a byly zpracovány do formátu šablony umožňující charakterizaci, dokumentaci a skladování dat a jejich transfer.
- Tradiční české pokrmy z brambor - bramborová polévka, bramborák, bramborové placky, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky a škubánky s mákem - byly pokusně připraveny dle tradiční receptury a charakterizovány z hlediska obsahu vody, popela, bílkovin, aminokyselin, tuku, cholesterolu, mastných kyselin, sacharidů, vlákniny potravy, vitaminů C, B1, B2, B6, niacinu, kyseliny pantothenové, vitaminu E, vitaminu A a beta-karotenu, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu a zinku. Výsledky jsou součástí nově připravované České databáze složení potravin a byly zpracovány do formátu šablony umožňující charakterizaci, dokumentaci a skladování dat a jejich transfer. (cs)
- Traditional Czech dishes – potato soup, pancakes from raw potatoes (bramborak), thin pancakes from cooked potatoes (bramborove placky), potato dumplings, dumplings from raw potatoes (chlupate knedliky) and mashed potatoes with poppy seed and sugar (skubanky) were experimentally prepared. Foods were analysed for water, ash, proteins, amino acids, fat, cholesterol, fatty acids, carbohydrates, dietary fibre, vitamins C, B1, B2, B6, niacin, pantothenic acid, vitamin E, vitamin A and beta-carotene, calcium, iron, potassium, magnesium, sodium, phosphorus and zinc. Results were documented in the format that allows characterization of the data, their storage and transport. Data were imputed into the newly built Czech Database of Food Composition. (en)
|