Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - AntiAntioxidant activities of seed and parts of buckwheat plant were evaluated and compared with those of other cereals. Antioxidant activity increased in the order oats - barley - buckwheat. Protection factor increased with increasing leaves amount. Statistically significant realationship between total phenolics contents asa well as rutin contents and antioxidant activiteas of buckwheat samples were found. No such relationship existed between total contents and antioxidant activities of the tested samples. Besides the model samples real biscuits with buckwheat leaves were prepared and their antioxidant activities determined. Protection factor rose with increasing leaves addition, the value found for 15% leaves addition amounted to 1,6. The influence of food matrix probably caused a decrease of the protection factor in comparison with that one in model sample. (en)
- Antioxidační aktivita semen pohanky a dalších částí rostliny byla hodnocena a porovnána s antioxidační aktivitou dalších obilovin. Antioxidační aktivita vzrůstá v řadě oves - ječmen - pohanka. Ochranné faktory pohankových stébel, slupek, semen, loupaných semn a listů dosahují hodnoty 1,1; 1,5; 2,2; 2,6 a 4,1. Ochranné faktory vzrůstají se zvyšujícím se podílem listů. Byly zjištěny statisticky významné vztahy mezi celkovým obsahem fenolických látek včetně rutinu a antioxidačními aktivitami vzorků pohanky. Byly připraveny modelové vzorky sušenek s přídavkem pohankových listů a byly stanoveny jejich antioxidační aktivity. Ochranný faktor vzrůstal se vzrůstajícím přidavkem listů, při 15% přídavku listů dosáhl hodnoty 1,6. Vliv přítomné matrice potraviny byl patrně příčinou poklesu ochranného faktoru ve srovnání s modelovými pokusy.
|
Title
| - Antioxidační aktivita pohanky
- Antioxidační aktivita pohanky (cs)
- Buckwheat antioxidative activity (en)
|
skos:prefLabel
| - Antioxidační aktivita pohanky
- Antioxidační aktivita pohanky (cs)
- Buckwheat antioxidative activity (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/02:00000070!RIV/2003/MZE/M04003/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(EP0960006255), Z(MZE-M04-99-01)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/02:00000070
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - buckwheat; antioxidative activity; polyfenols; rutin; tocols (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník konference Vitamins 2002
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Réblová, Zuzana
- Fiedlerová, Vlasta
- Holasová, Marie
- Orsák, Matyáš
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |