About: Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Čištěním a dezinfekcí struků je možno snížit mikrobiální kontaminaci povrchu struků dojených ovcí. Cílem práce je zjistit účinnost dvou dezinfekčních přípravků, použitých na struky před dojením, a jejich vliv na kvalitu ovčího mléka. Experiment zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny I. přípravkem (vodný roztok étersulfátu mastného alkoholu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny II. přípravkem (směs chlorhexidin diglukonátu, isopropylalkoholu, glycerolu, tenzidu, barviva a vody). V individuálních stěrech byla sledována mikrobiální kontaminace povrchu struků před a po jejich dezinfekci. Byl stanovován celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB a počet Escherichia coli. Současně byly v individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Dezinfekcí struku I. přípravkem byl dosažen statisticky významně nižší CPM na povrchu struků před dojením v porovnání s použitím II. přípravku. Naproti tomu signifikantní rozdíly v počtech CB a E.coli na povrchu struků po jejich dezinfekci sledovanými přípravky nebyly prokázány. Mikrobiologická analýza vybraných ukazatelů v ovčím mléce neprokázala statisticky významné rozdíly v CPM, CB a PSB po dezinfekci struků mezi použitými dezinfekčními přípravky.
  • Čištěním a dezinfekcí struků je možno snížit mikrobiální kontaminaci povrchu struků dojených ovcí. Cílem práce je zjistit účinnost dvou dezinfekčních přípravků, použitých na struky před dojením, a jejich vliv na kvalitu ovčího mléka. Experiment zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny I. přípravkem (vodný roztok étersulfátu mastného alkoholu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny II. přípravkem (směs chlorhexidin diglukonátu, isopropylalkoholu, glycerolu, tenzidu, barviva a vody). V individuálních stěrech byla sledována mikrobiální kontaminace povrchu struků před a po jejich dezinfekci. Byl stanovován celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB a počet Escherichia coli. Současně byly v individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Dezinfekcí struku I. přípravkem byl dosažen statisticky významně nižší CPM na povrchu struků před dojením v porovnání s použitím II. přípravku. Naproti tomu signifikantní rozdíly v počtech CB a E.coli na povrchu struků po jejich dezinfekci sledovanými přípravky nebyly prokázány. Mikrobiologická analýza vybraných ukazatelů v ovčím mléce neprokázala statisticky významné rozdíly v CPM, CB a PSB po dezinfekci struků mezi použitými dezinfekčními přípravky. (cs)
  • Using the cleaning and disinfecting process of the teat end is possible to reduce the microbial contamination of the surface of teats in dairy sheep. The aim of this study was to determine the effectiveness of two disinfectants used on the teats before milking and their influence on quality of sheep milk. The research included two groups of 20 ewes during one month. The teats of the first group of ewes were treated by aqueous solution of fatty alcohol ether sulfates (disinfectant I.) before milking , while the teats of the second group were treated by mixture of chlorhexidine digluconate, isopropanol, glycerol, surfactant, colorant and water (disinfectant II.). The microbiological contamination of the teat surface before and after disinfection was observed by using the swabs method. We proved the total bacterial count (TBC), the number of coliform bacteria (CB) and the number of Escherichia coli. At the same time, in individual milk samples we assessed the selected indicators of microbiological quality of milk (total bacterial count -TBC, coliform bacteria - CB and somatic cell count - SCC). The values were statistically evaluated by using analysis of covariance in Statistica. It was proved statistically significant reduction of microbial contamination of teats surface after using both disinfectants. Using the first disinfectant was achieved significantly lower total number of microorganisms on the teats surface before milking in comparison with using the second disinfectant. In contrast, statistical significant differences in the numbers of CB and E. coli on the teat surface were established. Microbiological analysis of selected indicators in sheep milk did not show statistically significant differences in TBC, CB and SCC. (en)
Title
  • Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka
  • Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka (cs)
  • The effect of udder washing on the quality of sheep milk (en)
skos:prefLabel
  • Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka
  • Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka (cs)
  • The effect of udder washing on the quality of sheep milk (en)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/14:#0002016!RIV15-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002701404)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53941
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/14:#0002016
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dairy sheep, milk, teats disinfection, disinfectant (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [83F8DD2D8D38]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Malá, Gabriela
  • Novák, Pavel
  • Knížek, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software