Description
| - In the contribution energy balances and the utilization of global radiation by selected common agricultural crops (winter wheat, spring barley, rape) and untraditional oil crops (false flax, dragonhead) are evaluated and compared. Energy efficiency (output : input) for main product (seed) of false flax was determined as 3,18, dragonhead 3,20, oilseed rape 3,12, winter wheat 3,37, spring barley 3,57. Energy efficiency increased to 8,97 for false flax, 8,90 for dragonhead, 6,66 for rape, 7,40 for winter wheat, 7,58 for spring barley when straw and seed were counted together. The values of the energy utilization of global radiation varied according to crops; for main product were in average from 0,22 % for dragonhead to 0,52 % for winter wheat. For the whole harvested phytomass the values of energy utilization were from 0,61 % for dragonhead to 1,14 % for winter wheat. (en)
- V referátu jsou hodnoceny a porovnány energetické bilance a využití globálního záření vybranými klasickými plodinami (pšenicí ozimou, ječmenem jarním, řepkou olejkou) a netradičními olejninami (Iničkou setou, olejničkou iberskou). Energetická efektivnost (výstup : vstup) pro hlavní produkt (semeno) lničk>> byla stanovena na 3,18, olejničky 3,2, řepky 3,12, pšenice (3,37), ječmene 3,57. Při započtení vedlejšího produktu k hlavnímu se zvýšila energetická efektivnost u Iničky na 8,97, olejničky 8,90, řepky 6,66, pšenice 7,40, ječmene 7,58. Hodnoty využití globálního záření kolísaly podle plodin a pro hospodářský produkt v průměru představovaly od 0,22 % pro olej nicku do 0,52 % pro pšenici, pro celkem sklizený produkt od 0,61 %pro olej nicku do 1,14 % pro pšenici.
- V referátu jsou hodnoceny a porovnány energetické bilance a využití globálního záření vybranými klasickými plodinami (pšenicí ozimou, ječmenem jarním, řepkou olejkou) a netradičními olejninami (Iničkou setou, olejničkou iberskou). Energetická efektivnost (výstup : vstup) pro hlavní produkt (semeno) lničk>> byla stanovena na 3,18, olejničky 3,2, řepky 3,12, pšenice (3,37), ječmene 3,57. Při započtení vedlejšího produktu k hlavnímu se zvýšila energetická efektivnost u Iničky na 8,97, olejničky 8,90, řepky 6,66, pšenice 7,40, ječmene 7,58. Hodnoty využití globálního záření kolísaly podle plodin a pro hospodářský produkt v průměru představovaly od 0,22 % pro olej nicku do 0,52 % pro pšenici, pro celkem sklizený produkt od 0,61 %pro olej nicku do 1,14 % pro pšenici. (cs)
|