About: Vanad-uranová mineralizace v lomu Prachovice (Česká republika)     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Unusual rich vanadium-uranium mineralization in hydrothermal calcite veins was found at large active quarry Prachovice located about 20 km SW from Pardubice, eastern Bohemia, Czech Republic. Primary minerals: montroseite, melanovanadite, new Ca-Fe-V phase, uraninite and clausthalite are intensely altered to supergene mineral phases: sherwoodite, tyuamunite, rossite, metarossite and pascoite. Montroseite occurs as abundant black hemispherical aggregates and crusts in calcite gangue formed by long tabular to acicular crystals. Melanovanadite was found only rarely as black acicular crystals formed radial aggregates. New Ca-Fe-V phase forms very rare black (with bluish tint) well-formed brittle isometric crystals in association with melanovanadite and tyuamunite. Uraninite forms abundant microscopic grains in montroseite or calcite gangue. Clausthalite was found as very rare microscopis grains in association with uraninite and montroseite. Pascoite occurs as transparent to translucent brown to orange red crystals and yellow-orange coatings. Rossite was found as transparent to translucent colourless to white (some with green or blue tint) isometric to tabular crystals or white (some with green tint) crystalline crusts. Metarossite formed white to grey fine crystalline crusts on calcite gangue; it was also found as dehydratation product of rossite. Sherwoodite occurs as abundant powder to massive aggregates formed as alteration product of montroseite aggregates. Its colour varies from light green, yellow-green, blue-green to brown-green or dark green. Tyuamunite was found as yellow to greenish yellow tabular crystals and their rich radial aggregates on calcite or montroseite. The powder X-ray diffraction data, refined unit-cell parameters and results of quantitative chemical study of described mineral phases are given in the paper. (en)
  • Neobvykle bohatá vanad-uranová mineralizace v hydrotermálních kalcitových žilách byla nalezena v rozsáhlém činném lomu Prachovice lokalizovaném 20 km JZ od Pardubic, východní Čechy, Česká republika. Primární minerály: montroseit, melanovanadit, nová Ca-Fe-V fáze, uraninit a clausthalit jsou intenzívně alterovány za vzniku supergenních minerálů: sherwooditu, ťujamunitu, rossitu, metarossitu a pascoitu. Montroseit se vyskytuje jako hojné černé polokulovité agregáty a krusty v kalcitové žilovině tvořené dlouze tabulkovitými až jehlicovitými krystaly. Melanovanadit byl nalezen pouze vzácně jako černé jehlicovité krystaly tvořící radiálně uspořádané agregáty. Nová Ca-Fe-V fáze tvoří velmi vzácné černé (s modrým odstínem), dobře vyvinuté křehké izometrické krystaly v asociaci s melanovanaditem a ťujamunitem. Uraninit vytváří hojná mikroskopická zrna v montroseitu nebo kalcitové žilovině. Clausthalit byl nalezen jako velmi vzácná mikroskopická zrna v asociaci s uraninitem a montroseitem. Pascoit se vyskytuje jako průhledné až průsvitné, hnědé až oranžově červené krystaly a žlutooranžové povlaky. Rossit byl nalezen jako průsvitné až průhledné, bezbarvé až bílé (někdy se zelenavým nebo modravým odstínem) izometrické až tabulkovité krystaly nebo bílé (někdy se zeleným odstínem) krystalické krusty. Metarossit tvořil bílé až šedé jemně krystalické krusty na kalcitové žilovině; byl nalezen také jako produkt dehydratace rossitu. Sherwoodit se vyskytuje jako hojné práškovité až celistvé agregáty vznikající alterací agregátů montroseitu. Jeho barva se pohybuje od světle zelené, žlutozelené, modrozelené do hnědozelené nebo tmavě zelené. Ťujamunit byl nalezen jako žluté až zelenavě žluté tabulkovité krystaly a jejich bohaté radiálně uspořádané agregáty na kalcitu nebo montroseitu. Prášková rentgenová data, zpřesněné parametry základních cel a výsledky kvantitativního chemického studia popsaných minerálních fází jsou podána v této práci.
  • Neobvykle bohatá vanad-uranová mineralizace v hydrotermálních kalcitových žilách byla nalezena v rozsáhlém činném lomu Prachovice lokalizovaném 20 km JZ od Pardubic, východní Čechy, Česká republika. Primární minerály: montroseit, melanovanadit, nová Ca-Fe-V fáze, uraninit a clausthalit jsou intenzívně alterovány za vzniku supergenních minerálů: sherwooditu, ťujamunitu, rossitu, metarossitu a pascoitu. Montroseit se vyskytuje jako hojné černé polokulovité agregáty a krusty v kalcitové žilovině tvořené dlouze tabulkovitými až jehlicovitými krystaly. Melanovanadit byl nalezen pouze vzácně jako černé jehlicovité krystaly tvořící radiálně uspořádané agregáty. Nová Ca-Fe-V fáze tvoří velmi vzácné černé (s modrým odstínem), dobře vyvinuté křehké izometrické krystaly v asociaci s melanovanaditem a ťujamunitem. Uraninit vytváří hojná mikroskopická zrna v montroseitu nebo kalcitové žilovině. Clausthalit byl nalezen jako velmi vzácná mikroskopická zrna v asociaci s uraninitem a montroseitem. Pascoit se vyskytuje jako průhledné až průsvitné, hnědé až oranžově červené krystaly a žlutooranžové povlaky. Rossit byl nalezen jako průsvitné až průhledné, bezbarvé až bílé (někdy se zelenavým nebo modravým odstínem) izometrické až tabulkovité krystaly nebo bílé (někdy se zeleným odstínem) krystalické krusty. Metarossit tvořil bílé až šedé jemně krystalické krusty na kalcitové žilovině; byl nalezen také jako produkt dehydratace rossitu. Sherwoodit se vyskytuje jako hojné práškovité až celistvé agregáty vznikající alterací agregátů montroseitu. Jeho barva se pohybuje od světle zelené, žlutozelené, modrozelené do hnědozelené nebo tmavě zelené. Ťujamunit byl nalezen jako žluté až zelenavě žluté tabulkovité krystaly a jejich bohaté radiálně uspořádané agregáty na kalcitu nebo montroseitu. Prášková rentgenová data, zpřesněné parametry základních cel a výsledky kvantitativního chemického studia popsaných minerálních fází jsou podána v této práci. (cs)
Title
  • Vanad-uranová mineralizace v lomu Prachovice (Česká republika)
  • Vanad-uranová mineralizace v lomu Prachovice (Česká republika) (cs)
  • Vanadium-uranium mineralization in the Prachovice quarry (Czech Republic) (en)
skos:prefLabel
  • Vanad-uranová mineralizace v lomu Prachovice (Česká republika)
  • Vanad-uranová mineralizace v lomu Prachovice (Česká republika) (cs)
  • Vanadium-uranium mineralization in the Prachovice quarry (Czech Republic) (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002103!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 113596
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002103
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vanadate minerals; uraninite; chemical composition; X-ray data; Prachovice quarry; eastern Bohemia; Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8ECF5FCAE602]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plášil, Jakub
  • Sejkora, Jiří
  • Venclík, Viktor
  • Škácha, Pavel
issn
  • 1211-0329
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software