About: Nálezy textilních fragmentů z lokality Streda nad Bodrogom. Předběžná zpráva     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nálezy archeologických textilií na území střední Evropy patří k vzácnějším jevům. Na několika předmětech z nálezového souboru ze Stredy nad Bodrogom se právě díky korozním procesům zachovaly drobné kusy tkanin různých vazeb, zcela unikátní jsou však nálezy samostatně dochovaných textilií. V souboru předmětů Národního muzea byly nalezeny tři drobné, kruhově střižené, fragmenty textilu složité vazby inv. č. H1-119016 - 119018. Všechny pocházely z dvojhrobu č. I. 1/1926. Tkaniny jsou v dobrém stavu, místy jeví pouze známky původního mechanického poškození. Při bližším zkoumání se ukázalo, že se jedná o samitum (obr.3), typ hedvábné tkaniny, která je tvořená hlavní osnovou, vaznou osnovou a nejméně dvěma systémy útků, častěji různých barev. Samitum, vyráběné na Blízkém Východě, patřilo k dovozním artiklům a bylo úzce spjato s prostředím elity.
  • Nálezy archeologických textilií na území střední Evropy patří k vzácnějším jevům. Na několika předmětech z nálezového souboru ze Stredy nad Bodrogom se právě díky korozním procesům zachovaly drobné kusy tkanin různých vazeb, zcela unikátní jsou však nálezy samostatně dochovaných textilií. V souboru předmětů Národního muzea byly nalezeny tři drobné, kruhově střižené, fragmenty textilu složité vazby inv. č. H1-119016 - 119018. Všechny pocházely z dvojhrobu č. I. 1/1926. Tkaniny jsou v dobrém stavu, místy jeví pouze známky původního mechanického poškození. Při bližším zkoumání se ukázalo, že se jedná o samitum (obr.3), typ hedvábné tkaniny, která je tvořená hlavní osnovou, vaznou osnovou a nejméně dvěma systémy útků, častěji různých barev. Samitum, vyráběné na Blízkém Východě, patřilo k dovozním artiklům a bylo úzce spjato s prostředím elity. (cs)
  • The archaeological textiles belong in Central European Area to uncommon findings. Thanks to the corrosion processes some small pieces of textiles with various structures have preserved on several metal objecs from graves from Streda nad Bodrogom until today. The Collection from National Museum contains also three ring-shaped fragments of textile (Inv. No. H1-119016 – 119018) from Streda nad Bodrogom (tomb No. I. 1/1926). The textiles are in good condition, except of the signs of mechanical damage. The more detailed textile research established the type of the fabric – samitum – weft-faced compound weave (fig. 3.). It is the type of silk fabric, employing a main warp, a binding warp, and a weft composed of two or more series of threads, usually of different colours. Samitum, produced in the Near East, belonged to the imported goods, connected with the social elite. (en)
Title
  • Nálezy textilních fragmentů z lokality Streda nad Bodrogom. Předběžná zpráva
  • Nálezy textilních fragmentů z lokality Streda nad Bodrogom. Předběžná zpráva (cs)
  • Finds of Textile Fragments from the Streda nad Bodrogom Site. Preliminary Report. (en)
skos:prefLabel
  • Nálezy textilních fragmentů z lokality Streda nad Bodrogom. Předběžná zpráva
  • Nálezy textilních fragmentů z lokality Streda nad Bodrogom. Předběžná zpráva (cs)
  • Finds of Textile Fragments from the Streda nad Bodrogom Site. Preliminary Report. (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/09:#0001373!RIV11-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 328387
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/09:#0001373
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • South-eastern Slovakia; first half of the 10th century; ancient Hungarians; graves; textiles; samitum (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [39F3C188584E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovenská archeológia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Urbanová, Kristýna
issn
  • 1335-0102
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software