About: Diabetic nephropathy/diabetic kidney disease     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Diabetic kidney disease (DKD), which belongs to the triad of diabetic microvascular complications, is currently the main cause of end-stage renal disease in developed countries. DKD usually simultaneously leads to a deteriorated long-term control of glucose me tabolism and blood pressure, and to the development of diabetic retinopathy, neuropathy and atherosclerotic complications, which are the main causes of patients' mortality. Screening of the initial stages of DKD is to be based on the detection of increased albumin leak into the urine, microalbuminuria, and the reduction of renal function by means of estimates of glomerular filtration rate based on the serum creatinine level. The main objective of the prophylactic and treatment measures is to prevent the onset of DKD, or at least to stop its transition into an irreversible, progressive stage characterised by a permanent, often nephrotic proteinuria. The basic procedures in the prevention and treatment of DKD are maintaining the optimal metabolic control of diabetes and intensive hypertension treatment based on the inhibition of the renin-angiotensin system. Reaching the stage of progressive renal insufficiency (serum creatinine level approxi mately >= 200mýmol/l) is an indication for further follow-up in the nephrology department, which will then take the necessary preparatory measures for dialysis treatment. The optimal method of kidney function replacement for patients with DKD is kidney transplantation, or combined kidney-pancreas transplantation in patients with type 1 diabetes (en)
  • Diabetické onemocnění ledvin (DOL), které patří do triády mikrovaskulárních komplikací diabetu, je v současné hlavní příčinou chronického selhání ledvin v rozvinutých zemích. Vznik DOL obvykle současně vede i ke zhoršování dlouhodobé kontroly glukózového metabolizmu a krevního tlaku a k rozvoji diabetické retinopatie, neuropatie a aterosklerotických komplikací, které jsou hlavní příčinou zvýšené mortality nemocných. Screening iniciálních stadií DOL má být založen na detekci zvýšeného odpadu albuminu do moči, mikro­albuminurie, a poklesu renální funkce pomocí odhadované hodnoty glomerulární filtrace na základě vyšetření S-kreatininu. Hlavním cílem preventivních a léčebných opatření je zamezení vzniku DOL, případně alespoň prevence jeho přechodu do nezvratné, progresivní fáze, charakterizované trvalou, často až nefrotickou proteinurií. Základními postupy v prevenci a léčbě DOL jsou udržování optimální meta­bolické kontroly diabetu a intenzivní léčba hypertenze založená na inhibici systému renin-angiotenzin. Dosažení stadia pokročilé renální insuficience (asi S-kreatinin >= 200 µmol/l) je indikací k dispenzarizaci v nefrologické ambulanci, která pak zajišťuje i přípravná opatření pro dialyzační léčbu. Optimální metodou náhrady funkce ledvin pro nemocné s DOL je transplantace ledviny, případně kombinovaná transplantace ledviny a pankreatu u nemocných s diabetem 1. typu.
  • Diabetické onemocnění ledvin (DOL), které patří do triády mikrovaskulárních komplikací diabetu, je v současné hlavní příčinou chronického selhání ledvin v rozvinutých zemích. Vznik DOL obvykle současně vede i ke zhoršování dlouhodobé kontroly glukózového metabolizmu a krevního tlaku a k rozvoji diabetické retinopatie, neuropatie a aterosklerotických komplikací, které jsou hlavní příčinou zvýšené mortality nemocných. Screening iniciálních stadií DOL má být založen na detekci zvýšeného odpadu albuminu do moči, mikro­albuminurie, a poklesu renální funkce pomocí odhadované hodnoty glomerulární filtrace na základě vyšetření S-kreatininu. Hlavním cílem preventivních a léčebných opatření je zamezení vzniku DOL, případně alespoň prevence jeho přechodu do nezvratné, progresivní fáze, charakterizované trvalou, často až nefrotickou proteinurií. Základními postupy v prevenci a léčbě DOL jsou udržování optimální meta­bolické kontroly diabetu a intenzivní léčba hypertenze založená na inhibici systému renin-angiotenzin. Dosažení stadia pokročilé renální insuficience (asi S-kreatinin >= 200 µmol/l) je indikací k dispenzarizaci v nefrologické ambulanci, která pak zajišťuje i přípravná opatření pro dialyzační léčbu. Optimální metodou náhrady funkce ledvin pro nemocné s DOL je transplantace ledviny, případně kombinovaná transplantace ledviny a pankreatu u nemocných s diabetem 1. typu. (cs)
Title
  • Diabetic nephropathy/diabetic kidney disease (en)
  • Diabetická nefropatie/diabetické onemocnění ledvin
  • Diabetická nefropatie/diabetické onemocnění ledvin (cs)
skos:prefLabel
  • Diabetic nephropathy/diabetic kidney disease (en)
  • Diabetická nefropatie/diabetické onemocnění ledvin
  • Diabetická nefropatie/diabetické onemocnění ledvin (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/13:00058455!RIV14-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 69280
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/13:00058455
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • combined kidney-pancreas transplantation; kidney transplantation; chronic kidney failure; proteinuria; glomerular filtration; microalbuminuria; diabetic kidney disease (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0D40AB0E251C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vnitřní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bouček, Petr
issn
  • 0042-773X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software