About: Zpřesnění odhadů dopadů klimatické změny na vodní zdroje s využitím scénářů založených na simulacích modelem ALADIN     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studies of climate change impacts on a given catchment are based on water balance modelling for current conditions and conditions affected by climate change. The water balance modelling was assessed by using Bilan model, which requires the following input data: time series of precipitation, air temperature, air humidity and observed runoff. After calibration for a given catchment the model simulates water balance components (potential evapotranspiration, basin evaporation, soil moisture storage, groundwater storage etc.) including total river flow, which is composed by direct runoff, interflow and base flow. This paper presents results of study of climate change impacts for short-term outlook (year 2025) for 56 river basins all over the Czech Republic. Time series affected by climate change are obtained from outputs of regional climate model ALADIN-Climate/CZ driven by SRES A1B emission scenario. (en)
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v daném povodí jsou založeny na modelování vodní bilance pro současné podmínky a pro podmínky ovlivněné klimatickou změnou. V prezentované studii byl použit model hydrologické bilance Bilan v měsíčním kroku, jehož vstupy jsou časové řady srážkového úhrnu, teploty a relativní vlhkosti vzduchu spolu s měřenými průtoky. Model je vždy kalibrován pro dané povodí a simuluje jednotlivé prvky hydrologické bilance (potenciální evapotranspirace, územní výpar, zásoba vody v půdě, zásoba podzemní vody apod.), z nichž nejvýznamnější je celkový odtok složený z odtoku přímého, povrchového a základního. Představeny jsou výsledky studie odhadu dopadů klimatické změny v krátkodobém výhledu (časový horizont 2025) pro 56 povodí z území ČR. Časové řady ovlivněné změnou klimatu byly připraveny z výstupů regionálního klimatického modelu ALADIN-CLIMATE/CZ pro emisní scénář SRES A1B.
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v daném povodí jsou založeny na modelování vodní bilance pro současné podmínky a pro podmínky ovlivněné klimatickou změnou. V prezentované studii byl použit model hydrologické bilance Bilan v měsíčním kroku, jehož vstupy jsou časové řady srážkového úhrnu, teploty a relativní vlhkosti vzduchu spolu s měřenými průtoky. Model je vždy kalibrován pro dané povodí a simuluje jednotlivé prvky hydrologické bilance (potenciální evapotranspirace, územní výpar, zásoba vody v půdě, zásoba podzemní vody apod.), z nichž nejvýznamnější je celkový odtok složený z odtoku přímého, povrchového a základního. Představeny jsou výsledky studie odhadu dopadů klimatické změny v krátkodobém výhledu (časový horizont 2025) pro 56 povodí z území ČR. Časové řady ovlivněné změnou klimatu byly připraveny z výstupů regionálního klimatického modelu ALADIN-CLIMATE/CZ pro emisní scénář SRES A1B. (cs)
Title
  • Zpřesnění odhadů dopadů klimatické změny na vodní zdroje s využitím scénářů založených na simulacích modelem ALADIN
  • Improved estimation of climate change impact on water resources by using scenarios based on ALADIN model simulations (en)
  • Zpřesnění odhadů dopadů klimatické změny na vodní zdroje s využitím scénářů založených na simulacích modelem ALADIN (cs)
skos:prefLabel
  • Zpřesnění odhadů dopadů klimatické změny na vodní zdroje s využitím scénářů založených na simulacích modelem ALADIN
  • Improved estimation of climate change impact on water resources by using scenarios based on ALADIN model simulations (en)
  • Zpřesnění odhadů dopadů klimatické změny na vodní zdroje s využitím scénářů založených na simulacích modelem ALADIN (cs)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002672!RIV10-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1A6/108/07)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353525
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002672
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • climate change; hydrological model Bilan; ALADIN-Climate/CZ (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [70A7C48A22A6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VTEI, příloha Vodního hospodářství (mimořádní číslo)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vizina, Adam
  • Horáček, Stanislav
issn
  • 0322-8916
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software