About: Původní (autochtonní) populace lesních dřevin v České republice - význam a možnosti využívání     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Původní x autochtonní populace lesních dřevin, specificky jehličnatých, do značné míry i významných druhů listnatých, se v ČR zachovaly s ohledem na historický vývoj lesů a lesního hospodářství jen ve velmi malém podílu, u některých druhů a v některých oblastech jen ve zbytcích. Přesto je žádoucí věnovat původním populacím pozornost hlavně pro jejich význam v lesním hospodářství, kulturní a estetickou hodnotu, aspekty ochrany přírody a krajiny. Výzamnná je jejich adaptace na místní podmínky prostředí, která je spojena často s odolností a dobrým zdravotním stavem, mnohdy i s pravděpodobnou adaptační schopností na měnící se podmínky. Je charakterizována původnost autochtonních populací lesních dřevin a možnosti a způsoby identifikace těchto populací, jezdůrazněna vhodnost jejich reprodukce a využívání i ke sklizni osiva, pokud znaky a vlastnosti vyhovují hospodářským požadavkům a pokud není na základě srovnávacích výsadeb a dalších postupů prokázána vhodnost využívání jiných reprodukčních zdrojů.
  • Původní x autochtonní populace lesních dřevin, specificky jehličnatých, do značné míry i významných druhů listnatých, se v ČR zachovaly s ohledem na historický vývoj lesů a lesního hospodářství jen ve velmi malém podílu, u některých druhů a v některých oblastech jen ve zbytcích. Přesto je žádoucí věnovat původním populacím pozornost hlavně pro jejich význam v lesním hospodářství, kulturní a estetickou hodnotu, aspekty ochrany přírody a krajiny. Výzamnná je jejich adaptace na místní podmínky prostředí, která je spojena často s odolností a dobrým zdravotním stavem, mnohdy i s pravděpodobnou adaptační schopností na měnící se podmínky. Je charakterizována původnost autochtonních populací lesních dřevin a možnosti a způsoby identifikace těchto populací, jezdůrazněna vhodnost jejich reprodukce a využívání i ke sklizni osiva, pokud znaky a vlastnosti vyhovují hospodářským požadavkům a pokud není na základě srovnávacích výsadeb a dalších postupů prokázána vhodnost využívání jiných reprodukčních zdrojů. (cs)
  • Autochthonous (original) populations of forest tree species, especially of coniferous species, but also of important deciduous species, have preserved in the Czech Republic in particular with regards to historical forest development and management just in very small composition of total forest area, in case of some species and some localities just in remains. It is necessary to pay attention to autochthonous populations mainly for their importance in forest management, their cultural and aesthetical value, including aspects of nature and landscape preservation, etc. Utilization of autochthonous forest tree species populations in forest practices, it is adverted to convenience of their reproduction, including their convenience to be used for seed crop,if their traits and characteristics correspond with forest management demands, and if there is not proved convenience of utilization of other reproductive sources, on the base of comparative research plantings and other methods, too. (en)
Title
  • Původní (autochtonní) populace lesních dřevin v České republice - význam a možnosti využívání
  • Původní (autochtonní) populace lesních dřevin v České republice - význam a možnosti využívání (cs)
  • Autochthonous populations of forest tree species in the Czech Republic - importance and possibilities of their utilisation (en)
skos:prefLabel
  • Původní (autochtonní) populace lesních dřevin v České republice - význam a možnosti využívání
  • Původní (autochtonní) populace lesních dřevin v České republice - význam a možnosti využívání (cs)
  • Autochthonous populations of forest tree species in the Czech Republic - importance and possibilities of their utilisation (en)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/04:#0000026!RIV06-MZE-00020702
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070202)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 583260
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/04:#0000026
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Autochthonous populations of forest tree species, characteristics, identification, protection, utilization (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [48E35DA1A6DD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • VÚLHM Jíloviště - Strnady
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • MZE ČR
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novotný, Petr
  • Čáp, Jiří
  • Šindelář, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software