About: New technologies and new food products with membrane processes     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The overall objective of the project is a research and development of new technologies of selected food products and their recipes using membrane processes such as microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis and others. These will be applied mainly in dairy and bakery production plants in the Czech Republic. One of the goals is also a research and development of new designs of membrane equipment as well as the application of these new technologies and the supply of newly developed devices manufactured in the Czech Republic. 1. Sub-objective: Design of the technology using membrane microfiltration process, or ultrafiltration and electrodialysis. Setting new bakery recipes preparation and their use to extend the shelf life of selected types of bread as well as increase their nutritional value. Technology design for the salt bath cleaning in cheese production using microfiltration. 2. Sub-objective: Determination of optimal technologies of electrodialysis in different types of demineralised whey cheese and curd production. A technology of electrodialysis of permeate from ultrafiltration of whey or milk, mainly focusing on technology of cleaning and sanitizing of equipment and used for electrodialysis. Disposal of the waste of an aqueous solution of salts present in milk. 3. Sub-objective: Development of food recipes and new functional foods based on milk and whey protein concentrates as well as all of the milk proteins using ultrafiltration. 4. Sub-objective: Design of new structural componjents and optimized structure of membranes and membrane devices, (en)
  • Celkovým cílem projektu je výzkum a vývoj nových technologií a receptur vybraných potravinářských produktů s využitím membránových procesů, mikrofiltrace, ultrafiltrace, elektrodialýzy, které jsou pro využití v potravinářství nejvhodnější a budou uplatněny především v mlékárenských a pekárenských výrobních podnicích v ČR. 1. Dílčí cíl: Navrhnout technologie s využitím membránového procesu mikrofiltrace, případně ultrafiltrace a elektrodialýzy a stanovit recepturu nového pekárenského přípravku a jeho využití pro prodloužení trvanlivosti vybraných druhů pečiva a pro zvýšení jeho nutriční hodnoty. 2. Dílčí cíl: Navrhnout technologie elektrodialýzy pro zpracování/úpravu různých typů demineralizované syrovátky z výroby sýrů a tvarohů a dalších mlékárenských produktů nebo potravinářských polotovarů. Součástí cíle bude i zkoumat a navrhnout využití resp. likvidaci odpadního proudu vodného roztoku solí a navrhnout k tomu určené technologie. 3. Dílčí cíl: Stanovit receptury potravin a nových funkčních potravin na bázi mléka a koncentrátů syrovátkových bílkovin a koncentrátů všech bílkovin mléka s využitím ultrafiltrace. Projekt je komplexní spolupráce dvou VO a čtyř podniků / všichni se všemi/ při řešení na AP EV využití vybraných membránových procesů v potravinářství a přípravě realizace nových technologií a výrobků. Podniky jsou nezávislé, jeden z nich je střední. Projekt splňuje deklaraci účinné spolupráce, ale nevyužije bonifikace dotace. Míra spolufinancování je tak vysoká.T ôT
Title
  • New technologies and new food products with membrane processes (en)
  • Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
skos:notation
  • QJ1510341
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • membrane processes; elecrtodialysis; acid whey; sweet whey; ultrafiltration; milk proteins concentrating; whey proteins concentrating; microfiltration; separation of microorganisms; fermentation; propionic acid; salt brine; demineralization (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • membrane processes
  • fermentation
  • microfiltration
  • ultrafiltration
  • acid whey
  • elecrtodialysis
  • milk proteins concentrating
  • propionic acid
  • salt brine
  • separation of microorganisms
  • sweet whey
  • whey proteins concentrating
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 26 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software