Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Food components do not usually cause any clinical symptoms in the gastrointestinal tract of most individuals due to oral tolerance. Food allergy, an abnormal reaction to food proteins appearing mainly in childhood (6-8% of infants), has an increasing tendency. Wheat proteins belong to the six major food allergens accounting for 90% of allergic reactions affecting skin, gut or respiratory tract. Although cereals are essential in daily nutrition of many people, only little is known about wheat allergens.In this project we pian to 1) characterize the spectrum of wheat allergens recognized by IgE antibodies (Abs) of patients; 2) test the ability of IgE binding molecules to activate blood basophils; 3) analyze factors modulating binding and activation;.4) identity IgE binding epitopes of wheat allergens including gliadins and to compare them with IgA binding epitopes of celiac patients, using epitope analysis to clarify potential cross-reactivity of IgE Abs. We also intend to study the (en)
- Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:
|
Title
| - Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients (en)
- Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - IgE mediated food allergy; wheat proteins; gliadins (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Wheat proteins induce in genetically susceptible individuals disorders linked to activation of immune system: celiac disease, chronic disorders of small intestine and IgE mediated food allergy. We identified a dominant antigenic epitope of wheat gliadin (en)
- Pšeničné bílkoviny vyvolávají u geneticky vnímavých jedinců onemocnění spojená s aktivací imunitního systému: celiakii, chronické onemocnění tenkého střeva a s IgE vázanou potravinovou alergii. Na molekule gliadinu (vyvolávajícího celiakii) jsme určili d (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - wheat proteins
- IgE mediated food allergy
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |