Streptomyces scabies is considered the predominant causal agent of common scab of potato. However, similar but not identical symptoms are caused on potato tubers by other Streptomyces species. Various plant pathogenic Streptomyces species differ in several important characteristics such as cultivar reactions to their attack, the capacity to attack different underground parts of the potato plants, and requirements on environment (soil moisture and temperature). Therefore it is important to adapt the control methods to the density and structure of plant pathogenic Streptomyces population in the soil from case to case. The objectives of this research is to (i) investigate whether common scab of potatoes in the Czech republic is caused by one or severalStreptomyces species; (ii) examine whether Streptomyces spp. other than Streptomyces scabies occur and cause netted scab of potato on the territory of Bohemia and Moravia; (iii) test the reaction of potato cultivars to various plant pathogenic streptomyc (en)
Za převládajícího původce aktinomycetové strupovitosti bramboru je pokládán druh Streptomyces scabies. Podobné příznaky na hlízách bramboru však způsobují i jiné druhy rodu Streptomyces. Různé fytopatogenní druhy rodu Streptomyces se liší v několika důležitých vlastnostech jako je reakce odrůd na jejich napadení, schopnost napadat odlišné podzemní části rostlin bramboru a nároky na vnější prostředí (půdní vlhkost a teplota). Metody ochrany proto musí být přizpůsobeny hustotě a struktuře populace fytopatogenních streptomycet v půdě případ od případu. Cílem tohoto výzkumu je: 1. zjistit, zda obecná strupovitost bramboru je v České republice způsobována jedním nebo několika druhy rodu Streptomyces; 2. ověřit, zda se na území Čech a Moravy vyskytují jiné druhy rodu Streptomyces než Streptomyces scabies a způsobují síťovitou strupovitost bramboru; 3. v podmínkách umělé inokulace testovat odrůdy bramboru různými fytopatogenními streptomycetami; 4. vyvinout rychlou metodu stanovení populace fyto
Enhancement of the quality of consumption potatoes and their competitivness with reduction of occurence of plant pathogenic bacteria Streptomyces genera (en)
Zvýšení kvality konzumních brambor a jejich konkurenceschopnosti redukcí výskytu fytopatogenních bakterií rodu Streptomyces
fytopatogenní streptomycety; brambor; obecná strupovitost; síťovitá strupovitost; rezistence odrůd; metoda stanovení populace fytopatogenních druhů rodu Streptomyces v půdě (en)
Výsledky dokladují, že cíl projektu byl splněn. Byly získány nové poznatky o aktuálních možnostech a síťovité strupovitosti brambor a možných způsobech omezování v zemědělské praxi. Výsledky byly úspěšně prezentovány na vědecké úrovni. (cs)
The results prove that research aim of the plan has been fulfilled. New information about identification and current dissemination of Streptomyces scabiei on potato tuber had been identified and ways how to solve the problem were proposed. All outputs of the project were sucsesfully presented at scientific level. (en)