About: Bells in Žleby and Markovice     Goto   Sponge   Distinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Na zvonici ve Žlebech jsou dnes zavěšeny tři zvony. Největší renesanční zvon z r. 1550 s nápisy gotickou minuskulí a humanistickou majuskulí ulil Jiřík Klabal v Kutné Hoře. Zvon má původní srdce s obsáhlým nápisem na dříku, které je díky tomu zcela ojedinělé. Nápis na srdci, z něhož byla dosud uváděna jen část, se podařilo přečíst v plném rozsahu. Druhý pozdně gotický zvon z r. 1536 byl ulit rovněž Jiříkem Klabalem. Třetí pozdně gotický zvon z počátku 16. století byl přenesen ze zbořeného pohřebního kostela sv. Anny v Markovicích. Tento anonymní zvon se podařilo autorsky určit jako dílo Jiřího, konváře v Chrudimi. U rekvírovaných zvonů ze zvonice ve Žlebech z 15. či 16. stol. a z r. 1728 byl udáván stejný průměr. Na základě vyhodnocení prostorových možností ve zvonici musela být však velikost zvonů rozdílná. V Markovicích je v literatuře z r. 1929 uváděn jako jediný zachovaný zvon z r. 1570. Ten však již v meziválečném období neexistoval a byl zde zavěšen zvon z počátku 16. stol., který se dnes nachází ve Žlebech.
  • Na zvonici ve Žlebech jsou dnes zavěšeny tři zvony. Největší renesanční zvon z r. 1550 s nápisy gotickou minuskulí a humanistickou majuskulí ulil Jiřík Klabal v Kutné Hoře. Zvon má původní srdce s obsáhlým nápisem na dříku, které je díky tomu zcela ojedinělé. Nápis na srdci, z něhož byla dosud uváděna jen část, se podařilo přečíst v plném rozsahu. Druhý pozdně gotický zvon z r. 1536 byl ulit rovněž Jiříkem Klabalem. Třetí pozdně gotický zvon z počátku 16. století byl přenesen ze zbořeného pohřebního kostela sv. Anny v Markovicích. Tento anonymní zvon se podařilo autorsky určit jako dílo Jiřího, konváře v Chrudimi. U rekvírovaných zvonů ze zvonice ve Žlebech z 15. či 16. stol. a z r. 1728 byl udáván stejný průměr. Na základě vyhodnocení prostorových možností ve zvonici musela být však velikost zvonů rozdílná. V Markovicích je v literatuře z r. 1929 uváděn jako jediný zachovaný zvon z r. 1570. Ten však již v meziválečném období neexistoval a byl zde zavěšen zvon z počátku 16. stol., který se dnes nachází ve Žlebech. (cs)
  • There are three bells currently hanging in the bell tower in Žleby. The largest Renaissance bell from 1550, bearing inscriptions of Gothic minuscule and humanistic majuscule, was cast by Jiřík Klabal in Kutná Hora. The bell still holds its original core with extensive writing on the shaft, making it completely unique. The writing on the core, which so far had been indicated only in part, has now been deciphered completely. The second bell, late Gothic from 1536, was also cast by Jiřík Klabal. The third bell, late Gothic from the beginning of the 16th century, was brought over from the demolished cemetery church of St. Anne in Markovice. The authorship of this bell was originally unknown and now has been attributed to a bellmaker Jiří in Chrudim. The requisitioned bells in the Žleby bell tower from the 15th and 16th century and from 1728 have been found to have the same diameter. Based on an assessment of the bell tower's spatial possibilities, however, the sizes of the bells must have been different. Literature in Markovice from 1929 states that the only preserved bell is from 1570. This bell no longer existed during the interwar period, however, and a bell from the beginning of the 16th century was hung here which is now located in Žleby. (en)
Title
  • Bells in Žleby and Markovice (en)
  • Zvony ve Žlebech a v Markovicích
  • Zvony ve Žlebech a v Markovicích (cs)
skos:prefLabel
  • Bells in Žleby and Markovice (en)
  • Zvony ve Žlebech a v Markovicích
  • Zvony ve Žlebech a v Markovicích (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003088!RIV13-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 183098
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003088
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Žleby; Markovice; bells; Klabal; Chrudim (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [15C9DD9EAE6D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 72
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vácha, Petr
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software