Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka.
- Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka. (cs)
- This study focused on the comparison and characterisation of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the meat of slaughtered animals (n = 34) and from raw cow's milk (n = 33). Resistance to important antimicrobial substances and the presence of virulence factors were determined. Resistance to antimicrobials was tested using a disk diffusion method, while a polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, stx2. More than half the isolates of meat origin were resistant to at least one antimicrobial substance (67.7 %). Resistance to ampicillin (50 %) and tetracycline (41 %) was found most frequently. Of 34 isolates from meat, 13 (38.2 %) were multi-resistant. No stx1, hly or eaeA genes were detected in any of the E. coli isolates from meat. The stx2 gene was detected in one isolate. Only 4 (12.1 %) isolates of milk origin were resistant to at least one antimicrobial substance - resistance to tetracycline was found in all cases. No virulence genes were detected in milk isolates. The results of our study indicate that resistance to antimicrobial substances is more common in isolates from meat than in isolates from milk. The only virulence gene stx2 detected in our study was found in an E. coli isolate of meat origin. (en)
|
Title
| - Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka
- Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka (cs)
- Comparison and characteristic of Escherichia coli isolated from meat and milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka
- Porovnání a charakteristika izolátů Escherichia coli z masa a mléka (cs)
- Comparison and characteristic of Escherichia coli isolated from meat and milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43871965!RIV14-MZE-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43871965
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - virulence genes; resistance; Escherichia coli (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Karpíšková, Renata
- Koláčková, Ivana
- Skočková, Alena
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |