Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavku extraktu z výlisku z modrých hroznů na kvalitu trvanlivého fermentovaného salámu Poličan a trvanlivého tepelně opracovaného salámu Vysočina. Masné výrobky byly vyrobeny v technologické dílně Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, u výrobků byla zjišťována hodnota pH, aktivita vody, chemické složení (obsah sušiny tuku, kolagenu, bílkovin a obsah malondialdehydu - TBA), hodnocení barvy (L* - světlost, a* - podíl červené barvy, b* - podíl žluté barvy), bylo provedeno senzorické hodnocení. Přídavek extraktu ani u jednoho druhu výrobku neovlivnil složení ani důležité jakostní parametry. U výrobku Poličan byly u vzorků s extraktem zjištěny nižší hodnoty TBA v průběhu zrání a tyto vzorky byly také lépe senzoricky hodnoceny.
- Cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavku extraktu z výlisku z modrých hroznů na kvalitu trvanlivého fermentovaného salámu Poličan a trvanlivého tepelně opracovaného salámu Vysočina. Masné výrobky byly vyrobeny v technologické dílně Ústavu hygieny a technologie masa Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, u výrobků byla zjišťována hodnota pH, aktivita vody, chemické složení (obsah sušiny tuku, kolagenu, bílkovin a obsah malondialdehydu - TBA), hodnocení barvy (L* - světlost, a* - podíl červené barvy, b* - podíl žluté barvy), bylo provedeno senzorické hodnocení. Přídavek extraktu ani u jednoho druhu výrobku neovlivnil složení ani důležité jakostní parametry. U výrobku Poličan byly u vzorků s extraktem zjištěny nižší hodnoty TBA v průběhu zrání a tyto vzorky byly také lépe senzoricky hodnoceny. (cs)
- The aim of this study was to evaluate the influence of addition of grape extracts powder on quality of dry fermented sausage Poličan and dry non fermented sausage Vysočina. Extract did not influence the composition or main quality parameters. Meat products were prepared in Departement of Meat Hygiene and Technology of University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno. Following parameters were measured: pH value, water activity, chemical composition (amount of dry matter, fat, collagen, protein, amount of malondialdehyde - TBARs scores), evaluation of colour (L* - lightness, a* -redness, b* - yellowness) and sensory evaluation. In samples of Poličan enriched with the extract were found lower TBARs scores during ripening and better sensory evaluation. (en)
|
Title
| - Application of the grape extracts powder in dry sausages production (en)
- Využití extraktu z modrých hroznů při výrobě trvanlivých masných výrobků
- Využití extraktu z modrých hroznů při výrobě trvanlivých masných výrobků (cs)
|
skos:prefLabel
| - Application of the grape extracts powder in dry sausages production (en)
- Využití extraktu z modrých hroznů při výrobě trvanlivých masných výrobků
- Využití extraktu z modrých hroznů při výrobě trvanlivých masných výrobků (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/12:43871219!RIV13-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/12:43871219
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dry fermented sausages; dry non fermented sausages; grape extract; colour; lipid oxidation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Saláková, Alena
- Pavlík, Zdeněk
- Kameník, Josef
- Steinhauserová, Iva
- Čech, Zdeněk
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |