Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5 log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontrolní skupiny.
- Antimikrobiální látky přírodního původu esenciální olej z oregána (OEO) a kyselina kaprylová (CA) jsou vysoce aromatické, což omezuje jejich samostatné použití v potravinách. Aditivní efekt při společném působení jsme již dříve prokázali in vitro. V mletém libovém hovězím mase inokulovaném směsí šesti kmenů L. monocytogenes v celkové koncentraci 5 log buněk/g byly testovány následující směsi (v/w): 0,25 % CA (MIC in vitro) + 0,1 % OEO (2xMIC); 0,5 % CA (2xMIC) + 0,05 % OEO (MIC); a obě směsi s 0,1 % přídavkem kyseliny citronové. Vakuově zabalené maso bylo skladováno 15 dní při teplotě 3 +- 1 °C. Ve všech pokusných skupinách byl ve srovnání s kontrolou (destilovaná voda) od šestého dne skladování zaznamenán pokles počtu L. monocytogenes o přibližně 0,5 log. Mezi pokusnými skupinami nebyly v počtech zaznamenány žádné rozdíly. Při senzorickém hodnocení (vůně, barva, celková přijatelnost) byla u směsí s 0,1 % OEO během celého pokusu hodnocena vůně a celková přijatelnost lépe než u kontrolní skupiny. (cs)
- Both oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials; their individual application in food is therefore limited. Their combined additive effect we proved previously in vitro. Following mixtures (v/w) were tested in minced lean beef inoculated with 6 strains of L. monocytogenes at concentration of 5 log cells/g: 0.25% of CA (MIC in vitro) + 0.1% of OEO (2xMIC); 0.5% CA (2xMIC) + 0.05% OEO (MIC); and both mixtures with 0.1% of citric acid. The treated meat was vacuum packed and stored at 3 +- 1 °C for 15 days. Approximately a 0.5 log reduction was observed at all experimental groups in comparison with control (with distilled water) from day 6 to the end of storage. No differences in L. monocytogenes counts were found between the experimental groups. In sensory evaluation (odour, color, overall acceptability) the mixtures with 0.1% of OEO showed during the whole experiment better scores in odour and overall acceptability than the control group. (en)
|
Title
| - Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové
- Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové (cs)
- Inhibition of Listeria monocytogenes in minced beef by combined effect of oregano essential oil and caprylic acid (en)
|
skos:prefLabel
| - Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové
- Inhibice Listeria monocytogenes v hovězím mase společným působením esenciálního oleje z Origanum vulgare L. a kyseliny kaprylové (cs)
- Inhibition of Listeria monocytogenes in minced beef by combined effect of oregano essential oil and caprylic acid (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/11:43870353!RIV12-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/11:43870353
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - octanoic acid; natural antimicrobials, Origanum vulgare (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |