Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Spices represent an integral part of the food. They are of plant origin and emphasize the flavour, smell and colour of the prepared food. Spice is a rather expensive primary commodity and its quality can be easily decreased with the contamination or the spice can be adulterated at all. In our study 10 types of spice were investigated. Each spice sample was bathed with paraffine and 12 paraffine slides were cut and subsequently examined using the microscope. The colour and the smell of the spice has been examined by the sensory evaluation. The results of the sensory evaluation have proved that there were no significant differences in the investigated spice samples, although the confrontation of the results with the legislation has shown slight discrepancies. Furthermore, microscopic analysis of the single spice samples and samples of spice mixtures has been carried out and used for the confirmation of the spice mixtures composition. The mixtures did not contain neither foreign particles coming from o (en)
- Koření představuje nedílnou součást potravy. Jedná se o potraviny, které mají zvýraznit chuť, vůni a barvu připraveného jídla. Koření je poměrně drahou komoditou, jeho kvalita může být snadno snížena kontaminací nebo falšováním. V naší práci bylo zkoumáno 10 druhů koření. Každý vzorek koření byl zalit do parafínu a bylo vytvořeno 12 řezů, které byly následně vyšetřeny pod mikroskopem. Dále byla hodnocena barva a vůně koření pomocí senzorického hodnocení. Výsledky senzorické analýzy prokázaly, že neexistují žádné významné rozdíly ve zkoumaných vzorcích koření, ačkoli konfrontace výsledků s právními předpisy ukázaly drobné rozpory. Mikroskopickou analýzou bylo ověřeno složení kořenících směsí. Kořenící směsi neobsahovaly žádné cizí částice pocházející z jiných rostlin nebo anorganické složky. Složení směsi koření se shodovalo s informacemi od výrobce uvedené na obalu. Ačkoli mikroskopická analýza koření není v současné době oficiálně používaná pro hodnocení koření a není zakotvena v českém právním systé
- Koření představuje nedílnou součást potravy. Jedná se o potraviny, které mají zvýraznit chuť, vůni a barvu připraveného jídla. Koření je poměrně drahou komoditou, jeho kvalita může být snadno snížena kontaminací nebo falšováním. V naší práci bylo zkoumáno 10 druhů koření. Každý vzorek koření byl zalit do parafínu a bylo vytvořeno 12 řezů, které byly následně vyšetřeny pod mikroskopem. Dále byla hodnocena barva a vůně koření pomocí senzorického hodnocení. Výsledky senzorické analýzy prokázaly, že neexistují žádné významné rozdíly ve zkoumaných vzorcích koření, ačkoli konfrontace výsledků s právními předpisy ukázaly drobné rozpory. Mikroskopickou analýzou bylo ověřeno složení kořenících směsí. Kořenící směsi neobsahovaly žádné cizí částice pocházející z jiných rostlin nebo anorganické složky. Složení směsi koření se shodovalo s informacemi od výrobce uvedené na obalu. Ačkoli mikroskopická analýza koření není v současné době oficiálně používaná pro hodnocení koření a není zakotvena v českém právním systé (cs)
|
Title
| - Hodnocení jakosti vybraných druhů koření a kořenících směsí z tržní sítě
- Quaity Evaluation of Selected Spices and Spice Mixtures from Local Market (en)
- Hodnocení jakosti vybraných druhů koření a kořenících směsí z tržní sítě (cs)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení jakosti vybraných druhů koření a kořenících směsí z tržní sítě
- Quaity Evaluation of Selected Spices and Spice Mixtures from Local Market (en)
- Hodnocení jakosti vybraných druhů koření a kořenících směsí z tržní sítě (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/10:00002867!RIV11-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/10:00002867
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sensory evaluation; microscopic examination; adulteration (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pospiech, Matej
- Randulová, Zdeňka
- Tremlová, Bohuslava
- Bartl, Pavel
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |