Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - This work solve application of near infrared spectroscopy for determination of some impotant nutrients and physico-chemical characteristics of bovine colostrum (content of fat, lactose and conductivity).NIR spectroscopy is one of molecular spectroscopy methods, which using spectral region 800 - 2 500 nm, i.e. wavenumbers from 12 500 to 4 000 cm-1. (en)
- Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 min. NIR spektra
- Práce řeší možnost použití blízké infračervené spektroskopie pro stanovení některých významných nutrientů a fyzikálně-chemických parametrů kravského mleziva (obsah tuku, laktosy a vodivosti).NIR spektroskopie je jednou z metod molekulové spektroskopie, která využívá spektrální oblast vymezenou vlnovými délkami 800 a 2 500 nm, tj. vlnočty od 12 500 do 4 000 cm-1. Rutinní analytické metody používané pro stanovení složení mleziva jsou destruktivní, časově a finančně náročné. NIR spektroskopie představuje rychlou a nedestruktivní metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku a tím urychluje a zlevňuje jejich stanovení. Hlavní nevýhodou NIR spektroskopie je závislost na časově náročných a pracných kalibračních metodách.Sledované parametry vzorků mleziva použitých ke kalibraci NIR spektrometru byly stanoveny referenčními metodami. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny, rozlišením 8 cm-1 a časem snímání spektra ~ 1,5 min. NIR spektra (cs)
|
Title
| - Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR
- Monitoring of chosen characteristics in colostrum by FT-NIR (en)
- Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR (cs)
|
skos:prefLabel
| - Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR
- Monitoring of chosen characteristics in colostrum by FT-NIR (en)
- Sledování vybraných parametrů v mlezivu pomocí FT-NIR (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/05:00000074!RIV06-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/05:00000074
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Fat; lactose content; electrical conductivity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - III. Vedecká konferencia študentov a doktorandov
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Michaela
- Janštová, Bohumíra
- Navrátilová, Pavlína
- Vorlová, Lenka
- Hadra, Luboš
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |