Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.
- V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů. (cs)
- In this study the effect of different storage temperatures of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines in relationship to other quality parameters (ammonia concentration) and microbiological assesment (total viable counts, coliform bacteria count and psychrotrophic viable count) were studied. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. Biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine) were detected in different concentrations, depending on the storage temperature. The changes of fish quality were determined by increasing of bacteria counts as well as by biogenic amines production in carp muscle. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were detected. The highest level was 333,16 mg.kg-1. Ammonia concentration also increased, depending on the storage (en)
|
Title
| - The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions (en)
- Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
- Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách (cs)
|
skos:prefLabel
| - The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions (en)
- Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
- Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/04:00000206!RIV/2005/MSM/162705/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/04:00000206
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Vorlová, L.
- Lukášová, J.
- Kordiovská, P.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářský Praha
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |